FOTO: Osnivačka skupština ES

Osnivačka skupština nove stranke Narodni evropski savez (NES), koja je nastala udruživanjem dvije političke partije Nezavisne bosanskohercegovačke liste (NBL) i Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA), održana je danas u hotelu “Hills” u Sarajevu.

U pitanju je novi politički projekt na bh. političkom nebu, a ova stranka će biti dio vlasti u Kantonu Sarajevo i Unsko-sanskom kantonu. U nekoliko lokalnih zajednica imat će načelnike, odnosno gradonačelnike.

Ibrahim Hadžibajrić, predsjednik NBL-a i načelnik sarajevske Općine Stari Grad kazao je da mu je posebno drago što su doprinijeli ukrupnjavanju političke scene.

“Napravili smo politički iskorak u FBiH gdje ćemo biti primjer ostalim partijama. Otvoreni smo za sve one koji se žele priključiti. Formirana su radna tijela i dijelom odbor. Ne dijelimo dalje političku scenu jer zbog toga dolazimo do neformiranja i nefunkcionisanja vlasti. Drago mi je što znam o kakvim se ljudima radi i da se Sarajevo i Krajina koja je bila prilično zapostavljena približava Sarajevu i institucijama BiH”, kazao je Hadžibajrić, dodavši da su sada zastupljeni u svim nivoima vlasti u BiH.

Predsjednik sada već bivše A-SDA i novopečeni predsjednik NES-a Nermin Ogrešević istakao je da nema održivog razvoja bez sinergije svih nivoa vlasti u jednoj državi.

“Drago mi je da smo napravili ovaj iskorak. Nadam se da će građani to podržati i prepoznati kao potez koji nam treba na bh. političkoj sceni BiH. Sve se zasniva na povjerenju i poštenom odnosu i fokusiranosti na ciljeve. Veliki je broj problema u BiH i mi želimo da se njima pozabavimo. Potreban je restart u cjelini kada je u pitanju funkcionalnost institucija u BiH”, dodao je Ogrešević.

Nakon toga pozvao je prisutne da popiju kafu, kako je rekao Nes dva u jedan, aludirajući time na ime i sastav nove stranke.