FOTO: Ilustracija

Suđenje federalnom premijeru Fadilu Novaliću i ostalima optuženim u predmetu “Respiratori” počelo je 29. januara ove godine, a po ovoj dinamici trebalo bi trajati makar godinu i po. Afera je utjecala na rezultate lokalnih izbora, a mogla bi bez sumnje obilježiti i naredne opće.

Ročišta se održavaju svakih sedam ili deset dana, a kako je samo Tužilaštvo planiralo ispitati čak 67 svjedoka, uz veći broj sudskih vještaka te sasvim sigurno i same optužene, proces će se razvući najmanje do kraja 2022. godine.

Kako je afera “Respiratori” par excellence politička tema, zbog direktne uključenosti najviših predstavnika izvršne vlasti u Federaciji BiH, pravo je pitanje u kojoj mjeri bi ovaj proces mogao utjecati na rezultate narednih općih izbora.

Već smo pisali kako SDA ne odgovara razvlačenje ovog procesa, a posljedično opoziciji i željama za promjenu vlasti, koje su izražene odavno, upravo razvlačenje ovog procesa i ulazak u kampanju za izbore bi mogao biti željeni momenat.

Afera “Respiratori” bi mogla biti pravi SDA-ov Armagedon, bitka na sve ili ništa, a tako je jer je ova stranka, prema mišljenju mnogih, komunicirala posve pogrešne poruke od početka afere. Armagedon je u mitologiji mjesto bitke tokom smaka svijeta, koje se interpretira i u bukvalnom i u simboličnom značenju.

Političke krize kako što je ova u vezi s uvozom respiratora za SDA, političke stranke mogu, začudo, iskoristii za rast i jačanje, kao što to rade neke u susjedstvu i komšiluku. Plenkovićev HDZ kroz brojne afere posljednjih godina dobija na popularnosti, jer ih koristi kao priliku da se oslobodi inkriminisanih kadrova, ali i komunicira poruke o jačanju vjere u pravnu državu. U takvom narativu bilo kakav ishod procesa je za stranku u najmanju ruku amortiziran.

Za najjaču stranku u Bošnjaka afera u vezi s respiratorima ne bi bila toliko krucijalna i nosila tako visoki ulog da se hapšenje federalnog premijera nije probalo predstaviti kao “udar na Bošnjake”, nego da se bar načelno manifestirala podrška pravnoj državi. Onako se ušlo u neki poludržavni udar, prijetilo blokadama i neisplaćivanjem penzija, sve protivno osnovnim načelima kriznog komuniciranja koje uspješno koristi vlast u okruženju.

Najgore od svega je to što se SDA u prethodnom periodu, ovih skoro godinu, nastavila dododatno “zavaljivati” i posipati pepelom. Brojni su primjeri političkih izjava ili medijskih spinova gdje pogrešne respiratore nastoje predstaviti kao idealne ili dovoljno dobre, a aktere afere zapravo kao junake, a ne nekoga koga pravna država treba “provući kroz šake”.

Zbog svega toga “Respiratori” su za SDA bitniji nego što su trebali biti, a naredni izbori teži i neizvjesniji. Svaki proces, a posebno ovaj, trebalo bi zbog interesa javnosti završiti u nekom razumnom roku, ovaj za to ima i političke motive.