Prosječan internet korisnik danas može imati odličnu internet stranicu za uloženih par stotina američkih dolara. Oni koji su malo vičniji kompjuterima, mogu proći i jeftinije. Poznato je to potpisniku ovih redova, kao što je poznato i svakom internet novinaru, blogeru, web dizajneru, developerima…

Naravno, većina gore pomenutih za svoje stranice, bilo da se radi o poslu ili hobiju, troši svoj novac. Vjerovatno su zbog toga oprezniji i pažljiviji. Kada je u pitanju novac građana, oni koji njime upravljaju često su puno šire ruke.

Jedan od takvih budžet-džentlmena, bez sumnje je i direktor Javnog preduzeća “Centralno grijanje dd Tuzla”. Veoma slobodna procjena menadžmenta te firme je da za izradu i održavanje njihove nove web stranice treba izdvojiti 50.000 konvertibilnih maraka! Tačnije, za samo prvih 180 dana njenog održavanja.

Prema dokumentaciji o tenderu, dobitnik unosnog posla je firma INFONET d.o.o. Tuzla . Teško da je radosna vijest došla kao iznenađenje za INFONET, obzirom da je upravo ta firma bila i jedini ponuđač na tenderu. Iz istog razloga, direktoru Centralnog mora da je bilo prilično lako donijeti “ODLUKU o izboru najpovoljnijeg ponuđača”. U odluci se navodi da je na poziv objavljen na Portalu javnih nabavki dana 19.20.2020. godine, “izabrani ponuđač ponudio ekonomski najpovoljniju ponudu” (sic!). Zahvaljujući najezdi profitera, afera, fadila i respiratora, moram naglasiti: u jeku pandemije!

Na samoj stranici kompanije INFONET d.o.o. ne može se pronaći nijedno ime i prezime. Navedeni su kontakt, poreski i bankovni podaci, ali je indikativno da nema nijednog imena, od navodno 30-ero uposlenih. Posjetom stranici samog INFONET-a ne stiče se utisak da se radi o firmi koja je u stanju da izrađuje sajtove vrijedne 50.000 KM. Kao reference (klijenti?), navode se imena i stranice manje ili više poznatih kompanija.

Reference navedene na web portalu infonet.ba. Photo: screenshot

Upitan od strane novinara BHRT-a da prokomentariše visoku cijenu izrade nove web stranice, direktor Nevres Arnautović je prvo rekao da, “nije stručan da komentariše”, a onda dodao da bi, “htio da pohvali Centralno grijanje zato što pokušava da poboljša svoje poslovanje”. Šef IT sektora u toj firmi, Slaven Šaran, rekao je u kameru državne televizije da prilikom određivanja cijene ugovora nisu konsultovani stručnjaci nego, “smo pričali, tako otprilike… i na osnovu toga smo napravili taj neki budžet”.

Zašto je ova nabavka, najblaže moguće rečeno, sumnjiva, jasno je ako uporedimo “taj neki budžet”, sa cijenama izrada nekih od najpoznatijih i najboljih web stranica na planeti. Stručnjaci procjenjuju da izrada web stranice na nivou one za Apple-ov Mac Pro, košta približno 25.000 dolara i da za nju treba barem 700 sati rada. Ta stranica je ono što se smatra vrhom u web dizajnu i sadrži veoma kompleksne 3D animacije. Portal popularnog streaming servisa Netflix, prema insajderima, košta 70-ak hiljada dolara i trebalo je oko 2.000 radnih sati da se napravi. Korporativna stranica Skype-a  urađena je za cca. 1.300 sati, uz troškove do 40.000 dolara.

Radi se o stranicama čije se jedinstvene dnevne posjete mjere stotinama hiljada, ako ne milionima. Stranicama koje imaju vrhunsko osiguranje, jer čuvaju najosjetljivije podatke svojih mnogobrojnih klijenata. Stranicama koje su, bez sumnje, izložene non-stop pokušajima hakerskih napada. Radi se o nekim od najjačih privatnih kompanija u svijetu, pa je logično da su i njihovi portali među najskupljima na svijetu.

I uskoro bi se u tom elitnom društvu mogla naći stranica tuzlanskog grijanja. Ovako izgleda aktuelni sajt Javnog Preduzeća “Centralno grijanje dd Tuzla”:

Photo: Screenshot

Nije mi poznato koliko je koštala njegova izrada, ali ako se ravnamo po njihovoj narudžbi nove, još neviđene stranice, bezbjedno je pretpostaviti da je i on preplaćen. Znamo da njegovo održavanje godišnje plaćaju 1.800 KM. Poznavajući cijene hostinga, zakupa domene i dizajna, te na osnovu sadržaja, odgovorno tvrdim da čitav aktuelni sajt ne vrijedi 1.800 KM. Smiješna je tvrdnja da toliko vrijedi samo njegovo godišnje “održavanje”, kome god da ga plaćaju. Nameće se pitanje, zbog čega JU uopšte plaća održavanje vanjskoj firmi, kad to isto preduzeće već ima svoj IT odjel, sa sve šefom?!

Na portalu Centralnog grijanja ne postoji mogućnost plaćanja računa grijanja. Dizajn je na nivou kasnih 90-ih ili ranih dvijehiljaditih. Ne pamtim kad sam vidio rustikalniji sajt (ne računajući, naravno, tuzlarije.net). Smijem se kladiti da u istoriji postojanja stranice Centralnog grijanja, broj jedinstvenih dnevnih posjeta nije nikada premašio hiljadu.

O ovom tenderu navodno će biti rasprave na sljedećoj sjednici GV Tuzla. O tehničkim i pravnim detaljima ovog očiglednog bahaćenja novcem građana, zabavićemo se više u narednim danima i mi. Kontaktirat ćemo kompaniju INFONET čim prije, dati im priliku da iznesu svoju stranu priče. Nestrpljivo iščekujemo da čujemo šta nam imaju reći.

Iznad svega, izgaramo od želje da vidimo sajt od 50 hiljada maraka.

AUTOR: Elvis Kušljugić