POLITIČKI KOMENTAR

Građani Tuzle i Tuzlanskog kantona su postali žrtve i taoci pohlepnog plana SDP i PDA, koji su zajedno sa SBB i NS krenuli da političkom ucjenom i jednom vrstom prisile primoraju Skupštinu i Vladu TK da im prepusti upravljanje budžetskim novcem.

Građani treba da znaju da su “četiri jahača apokalipse”, tj “crna koalicija” (SDP, PDA, SBB i NS) bezobzirno, neodgovorno i diletantski pošli u smjenu aktuelne Vlade i time doveli do kolapsa cijelog Kantona.

Nije istina da je potezanje vitalnog nacionalnog interesa dovelo u pitanje egzistenciju građana i demobilisanih boraca, kako to svojim saopštenjima za javnost bezuspješno pokušavaju podmetnuti SDP i njihov sabrat u ofanzivi na fotelje – PDA Mirsada Kukića.

Građane je na rub egzistencije dovelo to što je “crna koalicija” (SDP, PDA, SBB i NS) pokušala amaterski da smijeni aktualnu Vladu. Pošto im nije uspjela prvobitna namjera da zajašu ministarstva, upravne odbore i druge poluge vlasti, “crna koalicija” je započela ucjenu građana TK, tako što odbijaju usvojiti budžet za 2021. ili barem odluku o privremenom finansiranju.

Dokaz za to je i sama činjenica da pokretanje vitalnog nacionalnog interesa nema veze sa donošenjem Budžeta. Vitalni nacionalni interes nije ni zakonska ni bilo kakva prepreka da se usvoji Budžet. Dakle, “crna koalicija” je odbila da se donese budžet za narednu godinu, i nastavlja i dalje da ucjenjuje – uslovljavajući svoju podršku budžetu time da im se daju toliko željena ministarstva, upravni odbori i sl.

Drugi dokaz nemorala, nedosljednosti i politikantstva u pozadini čitave priče jeste činjenica da je SDP bezobzirno prevario svoje birače. Predizbornu kampanju za posljednje opšte izbore su vodili isticanjem politike kako oni nikada ne bi dijelili vlast sa nacionalistima (u prvom redu sa SDA, ali i PDA za koju su govorili da je još gora od SDA).

Svi se sjećamo da se ta priča nastavila nedugo i nakon izbora, kada je SDP još tvrdila da nikada neće u isti koš sa nacionalnim strankama, što je na kraju dovelo i do raskola u SDP-u tako što se dio nezadovolnog članstva odvojio ističući da ih izborni rezultat obavezuje da uđu u vlast (formirali su SD BiH).

Da je SDP nedosljedan (to jeste ono što je ostalo od SDP-a u TK) i da je prevario sve one koji su mu dali glas (upravo kampanjom kojom se isticala navodna odbojnost prema nacionalnim strankama) pokazalo se ubrzo – PDA osuđivanog kriminalca Mirsada Kukića im je glavni partner u pokušaju da se zajaši na kormilo vlasti, i to svi vidimo. Sada nakon što su doživjeli debakl u Tuzli na opštinskim izborima, SDP-u je očito dobar i crni đavo – samo da se dođe do komande nad budžetom i popravi “finansijska konstrukcija” (a kantonalni je podebeo u odnosu na gradski).

Dakle, kada je u pitanju borba za fotelje i to ko će zajašiti budžet, SDP-u je dobar partner i stranka osuđivanog kriminalca Mirsada Kukića – PDA. Kako se sada osjećaju svi oni koje je SDP slagao i prevario kada je obećavao “nikada sa PDA”, to je sada manje bitno. Bitno je kako se osjećaju svi građani TK kojima je u pitanje dovedena gola egzistencija ucjenom (od strane “crne koalicije”) koja se svodi na samo jedan cilj – dok nam ne predate fotelje mi ćemo izgladnjivati Kanton.

VEZANI TEKST: KO SDP Tuzla: Zbog vitalnog interesa ugrožen životni interes građana

Neka gospoda iz SDP i PDA objasne javnosti, kakve veze ima vitalni nacionalni interes sa obavezom prema građanima da se usvoji budžet za narednu godinu? Nemaju objašnjenja!

Neka “četiri jahača apokalipse” objasne građanima – da će stati zdravstvo, školstvo i čitav sistem, samo zato što oni ucjenom pokušavaju ostvariti jednostran, nehuman i bezobziran cilj – zasjesti na vlast po svaku cijenu, makar građani do tad i zbog tog pocrkali.

Gospodo iz “crne koalicije”, ukoliko se vaša ucjena Kantona nastavi i isprovocira proteste građana i demobilisanih boraca, znajte da vas neće pitati ko je pokrenuo pitanje vitalnog nacionalnog interesa, nego ko je i zašto zaustavio usvajanje budžeta.

VEZANI TEKST: Političke vratolomije u Tuzli mogle bi donijeti obustavu rada škola i proteste boraca

Dakle, za sve loše što se nadalje može izroditi iz vaše bahatosti i ucjena da se na vlast dođe po svaku cijenu – odgovornost je na vama.

A što se tiče gospode drugova iz SDP-a, budite sigurni da građani koje ste obmanjivali kako nećete šurovati sa nacionalistima, sigurno neće zaboraviti – da ste izdali svoje birače, ali i da ste šurovanjem sa strankom osuđivanog kriminalca Mirsada Kukića izdali i Tuzlu i Tuzlake i cijeli kanton. Evo za kraj još jedan primjer: Jasmin Imamović do skora ispred SDP-a poručuje “Bakire, nećeš Tuzlu zaviti u crno” (misleći na “nacionalnu” SDA), a onda nam nakon što “svjetlost obasja Banoviće” – dovede Mirsada Kukića i njegovu PDA, da nam zajedno kroje i budžet i sudbine. Dosljedno i ljevičarski, nema šta.

AUTOR: Jasminko Hodžić

P.S. Nemojte se iznenaditi ako vas izda PDA, baš kao što ste vi svoje birače i građane – pa da danas-sutra bude sjedila u vlasti sa SDA, baš u ovoj vladi koju sada zajedno na teret građana TK pokušavate da srušite. PDA bi se na kraju mogla utopiti u SDA, a SDP zbog svega navedenog (pa i namiještanja antibosanskoj političkoj opciji da pobijedi na izborima u Srebrenici) postati minoran politički faktor u TK a možda i BiH.


O autoru: Jasminko Hodžić je autor sa dugogodišnjim novinarskim iskustvom u više vrsta medija, radio, televizija, novine, internet novinarstvo. Neki od medija u kojima je sticao profesionalno iskustvo su:  Urednik IP – Radio Sajgon; Urednik dokumentarnog programa – Radio Hayat; Urednik Dokumentarnog programa – RTVTK; Urednik IP – RTV TK; gl. i odg. urednik Radija – RTV TK; gl. i odg. urednik – Tuzlanski list; dopisnik Anadolia Agency. Autor je više dokumentarnih filmova, od kojih je film “Sutra je možda Sudnji dan” prvi film o Srebrenici koji je nakon rata u BiH prikazan u Srbiji. Na polju filma, igrao je glavnu mušku ulogu u kratkom igranom filmu “The we played“, koji je kao najbolji u svojoj kategoriji nagrađen BAFTA nagradom u Londonu.