FOTO: Ujguri

Kanadski parlament usvojio je zakon kojim će postupci Kine prema ujgurskim muslimanima u kineskoj regiji Xinjiang biti definirani kao genocid. Ovim zakonom Kanada je postala druga zemlja u svijetu koja je donijela ovu odluku.

Iako su premijer Kanade Justin Trudeau, kao i većina njegovih saradnika bili suzdržani tokom ovog glasanja, prijedlog opozicione Konzervativne stranke dobio je ogromnu podršku u Donjem domu parlamenta te je usvojen sa 266 glasova za i bez glasova protiv.Zastupnici su također usvojili prijedlog kojim se poziva Međunarodni olimpijski komitet da oduzme Kini organizaciju Zimskih olimpijskih igara 2022. godine ukoliko kineske vlasti nastave na isti način tretirati Ujgure.

Premijer Kanade Trudeau do sada je bio pod velikim pritiskom javnosti koja je od njega tražila da zauzme oštriji stav kada je riječ o genocidu nad Ujgurima, međutim Trudeau je do sada izbjegavao donošenje sličnih odluka.

Nakon glasanja izjavu za medije dao je i kineski ambasador u Kanadi Cong Peiwu, koji je demantovao navode kanadskih zastupnika o genocidu nad Ujgurima u Kini.

“Ljudi u Kanadi i u nekim drugim zapadnim zemljama govore o promicanju vrijednosti. Međutim, jedna od tih vrijednosti trebala bi biti i uvažavanje činjenica te prestanak širenja dezinformacija pa čak i laži o Kini”, rekao je Peiwu.

Glasanje u parlamentu vjerovatno će dodatno doprinijeti narušavanju odnosa između Kanade i Kine, koji su pogoršani još od 2018. godine kada je finansijska direktorica Huaweija Meng Wanzhou uhapšena u Kanadi nakon što su Sjedinjene Američke Države raspisale potjernicu za njom.

U razmaku od nekoliko dana od hapšenja, kineske vlasti su privele dvojicu kanadskih državljana te su ih optužili za špijunažu.