FOTO: Karim Khan

Trenutno najcjenjeniji i vodeći britanski advokat Karim Khan izabran je za novog glavnog tužioca Međunarodnog krivičnog suda u Hagu (ICC).

Kako navodi BBC, Karim Khan je u drugom krugu glasanja za mjesto glavnog tužioca osvojio glasove 72 od 123 zemlje te će tako u junu 2021. godine započeti svoj mandat u Hagu koji će trajati narednih devet godina.

Khan je za mjesto glavnog tužioca pobijedio kandidate Irske, Italije i Španije, a na ovom mjestu naslijedit će glavnu tužiteljicu iz Gambije Fatou Bensoudu.

Kako se navodi, britanski advokat svjetskog glasa slovi za jednog od najiskusnijih sudija u području ratnih zločina i ratnog prava. Trenutno, Khan obavlja funkciju pri Ujedinjenim nacijama gdje vodi istragu o ratnim zločinima koje je počinila tzv. Islamska država u Iraku.

U svojoj 27-godišnjoj advokatskoj karijeri ranije je radio za tužilaštvo na međunarodnim krivičnim sudovima za zločine počinjene u ratovima u Jugoslaviji i tokom genocida u Ruandi.

Na Međunarodnom krivičnom sudu branio je brojne političke zvaničnike kao što su zamjenik predsjednika Kenije William Ruto, a između ostalog učestvovao je u odbrani sina Muamera Gadafija Saifda al-Islama.

Njegovo imenovanje pozdravio je i britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab koji je naglasio kako Khan ima veliko iskustvo u međunarodnom pravu.

“Karimovo veliko iskustvo u međunarodnom pravu bit će presudno u osiguranju pravde za sve žrtve kao i konačno dovođenje odgovornih za najteže zločine pred sud”, rekao je Raab.

Među prvim zadacima novog glavnog tužioca bit će donošenje odluke o načinu vođenja kontroverznih istraga ratnih zločina u Afganistanu kao i na okupiranim palestinskim teritorijama što je već sada naišlo na negodovanje Izraela.

Također, Khan će morati pokrenuti i procese vezane za ratne zločine u Jemenu nakon što je Evropski parlament zatražio da se ICC aktivnije uključi u ovaj slučaj.