FOTO: SKPC Mejdan, poplava

„Karma se odnosi na načelo uzročnosti gdje su namjera i djelovanje pojedinca utjecaj na budućnost tog pojedinca. Dobra namjera i dobro djelo će stvoriti dobru karmu i sretnu budućnost, dok će loše namjere i djela pokrenuti lošu karmu i buduću patnju.“…Karma.

Pitamo se jesu li ikada tuzlanski čuvari moći pomislili na ovo? Čisto sumnjamo. U suprotnom bi njihovim sivim stanicama strujala bilo kakva misao o uzrocima i posljedicama ili osjećaju odgovornosti. A baš tu gospođu Odgovornost odavno ne srećemo na ulicama slanog grada. A kiše padaju, parketi se dižu i talasaju…I nikome ništa.

Gospodin skuter

U nekim drugim gradovima kiša je prirodna pojava, pa pod kišobranima ljudi čekaju vedro nebo. U Tuzli je sve osim toga. Kako koji pljusak padne, evo nam novih „panonika“ širom grada. Na mjestima gdje nikada nismo imali ta jezera, te minijaturne venecije kroz koje građani uništavaju svoje automobile, saobraćaj se zagušuje, a nivo stresa probija nebeski svod. I nikome ništa!?

Postoje li odgovorni u npr. „Vodovod i kanalizacija“ koji će učiniti nešto po ovom sve većem problemu? Hoće li ustati na lijevu nogu, pa barem iz kurtoazije razmisliti kako da se to riješi. Neka glava te Kuće, npr. direktor Aid Berbić?! Njemu je očito, dok gradom bez kacige krstari skuterom, u glavi samo kako naplatiti račune za vodu od sugrađana. U kojima između ostalog stoji i stavka o održavanju šahtova i odvoda. Sve se to uredno naplati, a šahtove ko j..e!

Godinama zapušeni, narodski rečeno „zapekli“ šahtovi, karmički su se Aidu i kompaniji osvetili prošlog ljeta. Lila je kiša iz nebeskog kabla, poplavila Tuzlu i…čulo je zlo – poplavila dvoranu Mejdan!

Hram tuzlanskog sporta, kako podguzni prijatelji gradskih vlastodržaca krste Mejdan, doživio je havariju. Da stvar bude gora, voda se slila iz pravca autobuske stanice ispred Mejdana!? Mjesta gdje ranije nije bilo kišnih „panonika“.

Uzalud su iz Grada objašnjavali da je dvorana poplavljena sa okolnih brda (ako ne vjerujete u suprotno pogledajte fotografije), i niko nikoga nije pozvao na odgovornost. Npr. direktora Vodovoda…Da ga upitaju zašto ranije nije učinio nešto na preventivi? Zašto nije pokrenuo proces otčepljavanja šahtova? Zašto, zašto, zašto…I tako u nedogled!

A kišu ne zanima to što Aid ne radi svoj posao. Ona sebi nađe put, pa njemu i svima koji se išta pitaju u Gradu opali karmički šamar.

Stanje šahtova koje održava tuzlanski “Vodovod i Kanalizacija”

SDP metoda po cijeni 2 KM

Parket Mejdana je plutao, potpuno uništen, iste one dvorane po kojoj se Berbić u društvu direktora ove ustanove Jasenka Elezovića šepuri na utakmicama OKK Sloboda. Kluba čiji je predsjednik, tačnije rečeno, vlasnik.

I tako karma i kiša, dvije kurve, u ovom slučaju Berbiću, su dale lekciju koju naravno neće naučiti. Jednostavno, bez obraza i odgovornosti ne bi je naučio taman da su meteori do temelja sravnili taj hram Tz sporta. Ne vidi on u tom svom neradu i bahatosti nikakvu vezu između kiše, košarke i parketa. Umjesto toga, šefovi koji misle da im je Tuzla babovina pribjegli su poznatoj SDP (Socijala – Demokratija – Prošnja) metodi – gospoda su pokrenula humanitarni broj za pomoć Mejdanu! Krenulo je moljakanje i kukumavčenje, šanerske priče o sportskoj Tuzli i apeli da se pozivom na broj za obnovu Mejdana doniraju 2 KM.

I tako…Zapitamo se nakon svega: Šta bi se desilo da je Berbić radio svoj posao, pa nakon prvog pljuska pokrenuo otčepljavanje šahtova i odvoda? Jezdio bi gradom na skuteru i čekao prve sive oblake. Da svi zajedno nakon prvih obilnih padavina vidimo kakav posao je učinio. Mejdan bi možda ostao čitav, a vi biste 2 donirane KM usmjerili negdje drugo. Ili ostavili u džepovima.

Ovako, višestruka šteta zbog nerada i neodgovornosti opet se svalila na pleća svih građana Tuzle. A Berbić i njegovi drugovi? Oni su ostali na svom. Da (ne)rade kao i do sada. Bilo sunčano, kiša, snijeg ili grad…iznad svih prirodnih pojava i nepogoda. Šahtove i građane ko j..e!

AUTOR: Šerif Hadžimulabegiselimosmanbratimović