Na današnjoj konferenciji za medije menadžment Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli predstavio je idejno rješenje izgradnje urgentnog centra u ovoj zdravstvenoj ustanovi koji bi bio od velikog značaja, prije svega za pacijente u kritičnim stanjima koji bi na jednom mjestu dobijali adekvatnu uslugu.

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli Vahid Jusufović je kazao da se ova zdravstvena ustanova godinama suočava s problemom formiranja i početka izgradnje urgentnog centra, koji predstavlja jedan od uslova za akreditaciju medicinskih standarda.

“Prema idejnom projektu riječ je o četveroetažnom objektu koji bi se nalazio u blizini bolnice Gradina, tačnije na mjestu postojećeg improvizovanog parkinga. Ukupna površina je okvirno 3.600 metara kvadratnih korisnog prostora, a naslanjat će se na dva ili tri mjesta sa ostalim dijelom bolnice Gradina”, precizirao je Jusufović.

Pored kliničke i specijalističke ambulante, laboratorije, kabineta za CT i magnetnu rezonancu, projektom je predviđeno i formiranje operacionih sala, uz najmanje 20 bolničkih kreveta u dnevnoj bolnici.

Također, bilo bi riješeno i pitanje centralne apoteke, a planirano je i razvođenje medicinskih plinova u cijelom objektu, kao i formiranje parking prostora.

“Urgentni centar je historijska prekretnica u samoj organizaciji hitne medicinske pomoći jer mi na godišnjem nivou imamo između 3.600 i 3.700 hitnih operativnih zahvata u općoj ili lokalnoj anesteziji, a shodno dosadašnjoj organiziranosti službi, pacijenti se zbrinjavaju na više mjesta u bolnici”, naveo je Šekib Umihanić, pomoćnik direktora za medicinske poslove.

Prema njegovim riječima, izgradnjom urgentnog centra sve aktivnosti vezane za zbrinjavanje hitnog urgentnog pacijenta bile bi centralizovane.

“Pacijent će biti tu, a cijeli sistem će se njemu staviti na raspolaganje. U obimu i opisu djelovanja urgentnog centra se radi trijaža, zbirnjavanje urgentnih stanja, urgentna dijagnostika i terapeutske procedure”, dodao je Umihanić.

Vrijednost građevinskih radova procijenjena je na pet do šest miliona konvertibilnih maraka, a ovaj iznos bi se mogao popeti i na skoro 20 miliona maraka zbog nabavke medicinske opreme.

Iz Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli navode da bi realizacija projekta bila moguća putem javno-privatnog partnerstva. Kako su dodali određeni investitori su već iskazali zainteresiranost, a javni poziv za apliciranje bi mogao biti raspisan koncem iduće godine.

Vrijedi kazati da je pitanje izgradnje urgentnog centra u sklopu Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli postojalo i ranije, međutim njegova realizacija do danas nije zaživjela.