FOTO: Ilustracija

Univerzitetski klinički centar Tuzla od ponedjeljka, 28. decembra ove godine, ponovo počinje pružanje usluga komercijalnog testiranja na koronavirus.

Kako su naveli iz ove zdravstvene ustanove, na osnovu odluke Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, testiranje metodom Real time PCR, koja se koristi za detekciju SARS-COV-2 virusa, koštat će 96 KM bez PDV-a, a potpuno obračunata cijena s porezom je 112,32 KM.

“Uzimanje uzoraka za testiranje će se vršiti u Zavodu za mikrobiologiju Poliklinike za laboratorijsku dijagnostiku u dva termina i to od 10 do 11 sati te od 15 do 16 sati. Rezultati testiranja će se izdavati od 18 do 19 sati za uzorke koji su uzeti u jutarnjim terminima. Za uzorke uzete u poslijepodnevnim terminima rezultati testiranja će se izdavati naredni dan od 8 do 10 sati”, naveli su iz tuzlanskog UKC-a, naglasivši da se nalaz izdaje na jednom od službenih jezika u BiH, kao i na engleskom jeziku.

Tuzlanski klinički centar je 5. augusta ove godine obustavio komercijalna PCR testiranja na koronavirus zbog nedostatka materijala za uzimanje i obradu briseva, a koji je u to vrijeme iz vlastitih sredstava kupila ova zdravstvena ustanova.

Kako je za Klix.ba potvrdio direktor Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli Vahid Jusufović, zbog nabavke materijala iz vlastitih sredstava putem postupka javne nabavke, a koji je neophodan za ovakvu vrstu testiranja, ono će ponovo biti uspostavljeno od ponedjeljka.