FOTO: Ilustracija

Кlub Bošnjaka, koji je pokrenuo postupak, danas je na sjednici Zajednčke komisije Narodne skupštine i Vijeća naroda odustao od Odluke o pokretanju zaštite vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda u vezi sa Odlukom o usvajanju Plana parcelacije za autoput Banja Luka – Prijedor od 17. februara 2021.

Ovim je okončan postupak zaštite vitalnog nacionalnog interesa, a Odluka o usvajanju Plana parcelacije za autoput Banja Luka – Prijedor ide u dalju proceduru, u ovom slučaju akt se proslijeđuje “Službenom glasniku Republike Srpske“ na objavljivanje.

Кako je navedeno na sjednici Zajedničke komisije, ranije je dogovoreno da se formira zajednička komisija predstavnika projektnog tima i mještana sela kroz koja prolazi trasa autoputa i da se dogovore sva rješenja koja su moguća i zadovoljavajuća za obje strane kada je u pitanju buduća trasa autoputa.

Podsjetimo, prošli mjesec mještani Kozarca su na protestima poručili da neće odustati od svojih zahtjeva da se trasa promijeni, jer ona obuhvata brojne stambene i poslovne objekte, kao i stotine hektara plodnog zemljišta bez kojeg bi građani ostali.