Hoće li ili neće Tuzlanski kanton dobiti novu vladu?

Koliko je javnosti već poznato, za srijedu (16. Decembar) je zakazana vanredna sjednica Skupštine TK na kojoj će se razmatrati smjena aktuelne Vlade TK, a na osnovu 18 poslaničkih potpisa (osam iz SDP, šest iz PDA te po dva iz Naše stranke i SBB-a).

Iz izjava predstavnika SBB Lejle Vuković i Nedžada Hamzića potvrđen je od ranije poznat stav njihove stranke kako oni neće učestvovati u sazivu nove Vlade, ali da hoće učestvovati u obaranju sadašnje.

Niko od potpisnika zahtjeva  za smjenu aktuelne Vlade TK nije građanima zvanično objasnio – koji je tačno razlog za smjenu.

Što se tiče SBB-a koji se najčešće pominje kao idejni začetnik rušenja aktuelne vlade (ako ne jedini, ono barem najaktivniji) razlog je mimoilaženje sa strankom SDA. Ne ulazeći dublje u razmatranje u čemu se sastoji to “mimoilaženje”, sumnju u dobre namjere oko rušenja aktuelne Vlade  izazivaju upravo izjave iz SBB-a.

Primjera radi, Lejla Vuković je izjavila kako su SBB i SDA imali izuzetno fer i korektne odnose!?

Dakle, šta se u stvari krije iza pokrenute ofanzive za rušenje aktuelne Vlade TK?

Dobra namjera? Interes građana TK?

Teško.

Rušiti Vladu uoči kraja fiskalne godine, bez da je bar usvojen budžet za sljedeću godinu, ili da je barem donesena odluka o privremenom finansiranju – sigurno nije u interesu građana TK, jer bukvalno ugrožava egzistenciju građana i institucija koje se finansiraju iz budžeta.

Takođe, dok se na sve strane grca od posljedica pandemije, nekome je prioritet, ne da brine o zdravstvenom sistemu (što bi bilo logično i nužno), već – da ruši Vladu.

Ako nije interes građana, onda čiji je? Kome odgovara bezvlašće koje će nastupiti u narednom periodu?

Ko stoji iza takvog ugrožavanja interesa svih građana TK?

Mirsad Kukić? Fahrudin Radončić?

Ili je to Selim Bešlagić, koji jedini tvrdi da ne želi ostaviti Kanton bez vlasti?

U svakom slučaju, iz navedenog je očito da ko god od njih bio (ili svi pobrojani zajedno), očito je motivisan karijerizmom, jagmom za ministarstva, glađu za vlašću. Nikako interesom građana TK.

AUTOR:  Jasminko Hodžić