FOTO: SKupština TK
Vlast u Tuzlanskom kantonu nalazi se u ozbiljnoj i nesvakidašnjoj krizi već skoro mjesec, a situacija je dodatno usložnjena 31. decembra prošle godine održavanjem paralelnih hitnih sjednica Skupštine TK.

Dok većina koja okuplja zastupnike SDP-a, SBB-a, PDA i Naše stranke tvrdi da je smijenila Vladu Tuzlanskog kantona u kojoj se nalaze kadrovi SDA, SD-a, DF-a, ali i SBB-a te dio rukovodstva skupštine, Žarko Vujović koji je na poziciju predsjednika tog zakonodavnog tijela izabran u julu 2019. navodi da se i dalje nalazi na toj poziciji, kao i Denijal Tulumović kojem je mandat premijera pripao u istom periodu.

Kriza vlasti nastupila je nakon što je nova parlamentarna većina pokušala smijeniti SDA-ovu vladu 16. decembra prošle godine te dio rukovodstva skupštine. Tada je predsjednik skupštine Žarko Vujović iz reda Srba, uz podršku zamjenika Borisa Krešića kao pripadnika hrvatskog naroda, pokrenuo pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa, što je upućeno Ustavnom sudu FBiH na odlučivanje.

Nedugo poslije Vujović je zakazao novu hitnu sjednicu skupštine koja je održana 31. decembra prošle godine, a isto su uradili i iz parlamentarne većine.

Paraleno su održane dvije sjednice i na jednoj je Vujović govorio da je parlamentarna većina izvršila udar na ustavni poredak TK, dok su iz SDP-a, SBB-a, PDA i Naše stranke naveli da su smijenili Vujovića i Krešića, kao i Kantonalnu vladu.

Tog dana krivične prijave protiv parlamentarne većine podnijeli su Tulumović i Vujović koji je već saslušan u Ministarstvu unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona. Također, Kantonalna vlada je održala vanrednu sjednicu na kojoj je proglasila vanrednu situaciju u kantonu, čime je na sebe preuzela sve ingerencije skupštine.

Kako je potvrđeno za Klix.ba, tokom ovog ponedjeljka zapisnik o saslušanju Vujovića Ministarstvo unutrašnjih poslova TK će dostaviti Kantonalnom tužilaštvu u Tuzli koje će formirati predmet.

“Nakon formiranja predmeta analizirat ćemo sve ono što je prijavljeno i rečeno u izjavi. Nakon toga poduzet ćemo sve potrebne provjere kako bi se utvrdili sami navodi prijave te da li postoje elementi nekog krivičnog djela”, kazao je za Klix.ba glasnogovornik Kantonalnog tužilaštva u Tuzli Admir Arnautović.

Krivičnu prijavu danas je uputilo i 18 zastupnika većine i to protiv Denijala Tulumovića i Žarka Vujovića zbog, kako su naveli, donošenja odluke o proglašenju vanrednih okolnosti i lažnog predstavljanja okolnosti te lažnog krivičnog prijavljivanja protiv 18 zastupnika nove skupštinske većine – napad na ustavni poredak Federacije, u sticaju sa više drugih krivičnih djela.

Krivična prijava nove skupštinske većine (Foto: Klix.ba) Krivična prijava nove skupštinske većine (Foto: Klix.ba)

Iz većine navode da uvođenjem vanrednih prilika Vlada Tuzlanskog kantona preuzima ingerencije Kantonalne skupštine, znajući da nisu ispunjeni kumulativni uslovi iz člana 45. Ustava Tuzlanskog kantona, odnosno da ne postoji objektivna nemogućnost sazivanja sjednice skupštine te da se ne radi o vanrednim prilikama za vrijeme trajanja opasnosti za zemlju i kanton.

Krivična prijava nove skupštinske većine (Foto: Klix.ba) Krivična prijava nove skupštinske većine (Foto: Klix.ba)

“Također, oni su lažno prijavili predsjednike klubova i zastupnike u Skupštini Tuzlanskog kantona apriori za krivično djelo napada na ustavni poredak Federacije kao i druga krivična djela, znajući kao službene osobe koje rade u najvišim insititucijama kantona, da su navodi iz prijave netačni, jer radnju izvršenja krivičnog djela napada na ustavni poredak u Federaciji BiH čini upotreba fizičke sile ili prijetnje njenom upotrebom, te osim što se nanosi direktna šteta lažno prijavljenim osobama, takvim postupanjem se i dezavuiše javnost i izaziva uznemirenje kako prijavljenih tako i svih građana Tuzlanskog katona pa i šire te vrši neopravdano pokretanje mehanizma krivičnog progona”, navode iz većine.

Krivična prijava nove skupštinske većine (Foto: Klix.ba) Krivična prijava nove skupštinske većine (Foto: Klix.ba)

Ističu i da nisu ni u jednom trenutku tokom, ali i poslije, kako su ustvrdili, legalno sazvane i održane sjednice Skupštine TK, upotrijebili bilo koji oblik fizičke sile ili nasilnog ulaska u bilo koju prostoriju tog zakonodavnog tijela, kako je to prijavio Vujović.

Krivična prijava nove skupštinske većine (Foto: Klix.ba) Krivična prijava nove skupštinske većine (Foto: Klix.ba)

O održavanju sjednice koju je sazvala većina Vlada TK obavijestila je i visokog predstavnika u našoj zemlji, odnosno OHR, od kojih se čeka očitovanje.

Na kraju kažimo i to da je nova većina nakon održavanja spomenute sjednice u susretu s medijima za sutra najavila održavanje sjednice, međutim, kako nam je potvrđeno, konačna odluka o tome će biti donesena do kraja ovog dana.