Na zakonitoj i legalno održanoj sjednici Skupštine TK, većina od 18 poslanika je konačno deblokirala Tuzlanski kanton te oslobodila građane od korumpirane, nesposobne i neustavno konstituisane vlasti koja je, izgubivši podršku skupštinske većine, izgubila legitimitet za donošenje odluka.  Ubrzo nakon toga, od činovnika smijenjene vlasti (SDA, SD i DF) krenula je salva neutemeljenih, nezakonitih i nadasve opasnih reakcija koji doprinose destabilizaciji Tuzlanskog kantona, produbljivanju krize koju su isti proizveli i širenju straha među građanima, navode iz KO SDP Tuzla.

˝Opasno je i neozbiljno da smijenjena vlast, legalno izabrane poslanike koji čine novu skupštinsku većinu ne tretira kao takve, već ih optužuje za napad na ustavni poredak. Smijenjeni Vujović i Tulumović kao i njihovi pravni mentori bi trebali znati bar osnove prava te da se napad na ustavni poredak tretira kao upotreba “FIZIČKE SILE” kojom se pokušava promijeniti ustavni poredak i svrgnuti institucije vlasti. Dakle, napad na ustavni poredak postoji samo kada je svrgavanje nasilno. Smijenjena vlast mora da zna da poslanici većine nisu neka neformalna grupa, nego 18 legitimno i na izborima legalno izabranih zastupnika koji su na miran i zakonit način sazvali sjednicu te većinom glasova donijeli odluke o smjeni rukovodstva Skupštine i Vlade TK˝, saopštili su iz SDP-a.

Obavještavaju javnost da je pomenuto pozivanje na odredbe krivičnog zakona koji tretiraju napad na ustavni poredak samo uvertira za ono što smijenjena vlast kao posljednju slamku spasa želi a to je “diktatura i stvaranje stanja pravnog haosa”.

˝Dakle, unatoč tome što je kompletna aktuelna vlada na legalan i demokratski način smijenjena, ista je jučer hitno zasjela te donijela zaključak o proglašenju “vanrednih prilika” kojim je Vlada TK preuzela nadležnosti Skupštine. Upozoravamo da je Ustavom Tuzlanskog kantona propisano da Vlada TK, samo u vanrednim prilikama za vrijeme trajanja opasnosti po zemlju i Kanton, kada postoji objektivna nemogućnost da se sazove Skupština Tuzlanskog kantona, ovlaštena da donosi propise iz nadležnosti Skupštine TK. U Tuzlanskom kantonu je situacija u kojoj niko nije proglasio vanredne prilike, rat, neposrednu opasnost, prirodnu nesreću, a Skupština se bez ikakvih problema može sastati. Ne može zaključkom Vlada TK proglašavati vanredne prilike a posebno ne na osnovu zahtjeva već smijenjenog predsjednika Skupštine TK. Ako je rat ili neposredna opasnost ili napad na ustavni poredak tu su o onda organi Bosne i Hercegovine˝, istakli su.

Prema njihovom mišljenju, premijer Tulumović i Vlada TK su donijeli zaključak bez provjere činjeničnog stanja na osnovu pisma smijenjenog predsjednika Skupštine TK Žarka Vujovića.

˝Potpisavši zaključak premijer Tulumović je počinio krivično djelo iz člana 383. Krivičnog zakona FBiH jer je prekoračio granice svojih službenih ovlaštenja, kako bi sebi, članovima smijenjene Vlade, kao i smijenjenom predsjedniku i dopredsjedniku Skupštine TK pribavio korist u vidu nezakonitog ostanka na funkciji i primanju prinadležnosti, koje im po zakon ne pripadaju.Nezakonitim djelovanjem legalno smijenjene vlasti, ozvaničen je početak diktature u Tuzlanskom kantonu protiv koje ćemo se nastaviti boriti svim zakonskim sredstvima i pokretanjem tužbi kod nadležnih organa˝, saopšteno je iz KO SDP Tuzla.