FOTO: Nermin Nikšić na sastanku u Tuzli

Najviše vremena na današnjoj sjednici Predsjedništva SDP-a utrošeno je na analizu rezultata koje je ova partija postigla na minulim lokalnim izborima. Kako je navedeno, u tom procesu imali su postavljenih nekoliko ciljeva, a jedan od njih bio je odbrana načelničkih i gradonačelničkih pozicija koje su ranije imali.

U tome su, kako je rečeno, uspjeli te su osim ponovo osvojenih pozicija u Tuzli, Gračanici, Gradačcu, Maglaju i Krupi, dodatno osvojili i čelna mjesta u Goraždu i Jablanici, uz kandidate četvorke koje su podržavali u Sarajevu te Zenici gdje je Fuad Kasumović imao nezavisni status, ali je potpisanim sporazumom dobio podršku SDP-a.

“S tog aspekta možemo reći da smo ostvarili izborne ciljeve, uz to da smo napravili pomak i u okviru vijećničkih i odborničkih mandata jer smo završili na 217, a u kampanju smo ušli sa 192. U svojoj analizi sam vrlo jasno naveo da nemamo nikakvog mjesta za euforiju jer je mnogo stvari koje se trebaju popraviti i za koje smo vidjeli da ne funkcionišu”, kazao je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

Žrtvovanje rezultata

Govoreći o Četvorci, Nikšić je kazao da je to uglavnom sarajevska priča, a u svojoj analizi je konstatovao da to što nisu išli sa kandidatima za načelnike u četiri gradske općine u Sarajevu, svjesno su žrtvovali određeni procenat izbornog rezultata.

“Ali, cilj nam je bio da pobijedimo SDA i to smo ostvarili. Zahvaljujući tim rezultatima SDP će dobiti gradonačelnika u liku Bogića Bogićevića. Shodno svemu, ako pravite koalicionu priču, s jedne strane morate nešto dati da biste drugo dobili. Ta priča o Četvorci dosta korektno funkcioniše. Vlada u Sarajevu je formirana i uveliko se prihvatila posla. Sutra vlada treba biti formirana i u Tuzlanskom kantonu, a nadam se da neće proći mnogo vremena ni u Zeničko-dobojskom kantonu”, naveo je Nikšić.

Predsjednik SDP-a je naveo da ova partija ne gubi svoju ideološku prepoznatljivost činjenicom da prave priču sa strankama koje ideološki nisi na istoj strani kao SDP.

“SDP trenutno, uz svu svoju ideologiju, ima samo još jedan uslov, a to je antikorupciono djelovanje, antikorupciona vlast i vlada. Ko god hoće da priča s nama o pravljenju antikorupcione vlade, mi ćemo pričati jer mislim da u ovoj zemlji kriminal i korupcija postaju toliko opterećenje da više sve ideologije padaju u vodu”, naveo je Nikšić.

“SDA u korupciji i kriminalu”

Kako je poručio, priča o formiranju antikorupcione vlade nikako ne dolazi u obzir sa Strankom demokratske akcije.

“Oni su toliko ogrezli u korupciji i kriminalu da bi bilo smiješno pričati s njima o borbi protiv korupcije i kriminala. Pet godina je prošlo otkako je usvojen Zakon o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala, a koji je moja vlada predložila u Federalnom parlamentu. Za tih pet godina vlada SDA nije bila u stanju da izdvoji sredstva za formiranje federalnog odjela USKOK-a i suda koji bi sudio djela korupcije i kriminala”, naglasio je predsjednik SDP-a.

Zukan Helez ranije je podnio ostavku na funkciju šefa Kadrovske komisije SDP-a, a isto je učinio i Damir Mašić koji više ne želi biti predsjednik Kantonalnog odbora partije u Sarajevu.

Kada je riječ o tome, Nikšić je kazao da Predsjedništvo SDP-a nije to koje odlučuje o ostavkama, već Glavni odbor, ali je dogovoreno da Predsjedništvo preuzme ulogu kadrovske komisije, što je danas i učinjeno jer su dali saglasnost na kandidature za ministre u Vladi TK.

Podsjećamo, SDP je formirao vlast zajedno sa SDA u USK, u Bužimu i Ključu.