Predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić za Klix.ba je potvrdio informaciju o razgovorima za formiranje nove stranke u kojoj bi se okupile partije ljevice i centra.

“Razgovaramo o političkom programu sa ciljem formiranja jednog novog političkog subjekta, atmosfera je za sada odlična”, potvrdio je Komšić za naš portal.Kako smo već objavili, prije mjesec-dva je održan prvi sastanak Komšića i Mirsada Hadžikadića, predsjednika Platforme za progres. Nakon sastanka u Sarajevu, uslijedili su razgovori i u Tuzli.

Osim Platforme za progres (PZP) i Demokratske fronte (DF), pregovori bi trebali okupiti i Socijaldemokrate BiH (Enver Bijedić), Građanski savez (GS)i Pokret Socijalne pravde i demokratije (SPD).

Postojanje ove inicijative potvrdili su iz Platforme za progres. Kako su rekli, na sastancima koji su održani razgovarano je o različitim mogućnostima zajedničkog djelovanja, gdje su sve stranke iznosile različite prijedloge, u skladu sa svojim viđenjem ovog pitanja i trenutnom pozicijom na političkoj sceni.

“Cilj ovakvih sastanaka jeste pronalaženje najboljih načina koordiniranog djelovanja, kojim se može promijeniti stanje u državi. Prilika za početak tih promjena su Opći izbori 2022.”, istakli su u saopćenju iz Platforme za progres, dodajući da će razgovori biti nastavljeni.