FOTO: Ilustracija

Na današnjoj sjednici Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva predloženo je produženje aktuelnih mjera za narednih sedam dana, zbog nepovoljne epidemiološke situacije u FBiH.

Naime, prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, u posljednjih sedam dana zabilježen je blagi pad broja zaraženih osoba, ali se još nisu stekli uslovi za popuštanje mjera.

To, između ostalog, podrazumijeva da u narednom periodu na snazi ostane ograničenje kretanja od 21:00 do 05:00 sati ujutro.

“Najteža situacija je u Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom i Posavskom kantonu” istaknuli su iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH, posebno naglašavajući da je u Federaciji BiH u posljednjih četrnaest dana preminulo više od 600, a u posljednjih mjesec dana oko 2.000 osoba.

Krizni štab FMZ poziva kantone na striktno vršenje nadzora nad provođenjem mjera, te uvođenje dodatnih mjera u kantonima u kojima je pogoršana higijensko-epidemiološka situacija.

Prijedlog mjera će biti dostavljen Vladi Federacije BiH na usvajanje. Podsjećamo da Krizni štab/stožer Federalnog ministarstva zdravstva predlaže, a Vlada FBiH usvaja mjere.