FOTO: Zlatko Lagumdžija
Povod za Lagumdžijino oglašavanje bilo je gostovanje bivšeg lidera Stranke za BiH Harisa Silajdžića na Face TV tokom vikenda. Silajdžić, koji je i tada bio protiv ovog paketa, sada je najavio da će ponovo zaustaviti njegovo usvajanje.

Lagumdžija podsjeća da se prije 15 godina Silajdžić vratio na domaću političku scenu rušenjem već dogovorenog Aprilskog paketa ustavnih promjena, na obećanju da će ukinuti tzv. entitetsko glasanje sa sloganom “Bosna i Hercegovina bez entiteta”.

“Nažalost, do danas se to nije desilo. Entitesko glasanje, uvedeno dejtonskim Ustavom 1995. godine, umjesto ukidanja, obaranjem Aprilskog paketa je samo dodatno ojačano zbog radikalizacije političke scene. Nema potrebe ovom prilikom detaljno govoriti kako smo time ostali bez niza ustavnih promjena koje su jačale državu, a o kojima danas neće ni da razgovaraju oni koji su tada na to pristajali”, naveo je Lagumdžija na svojoj Facebook stranici.

Kao ilustraciju ustavnih promjena koje su srušene naveo je tzv. Evropsku klauzulu koja je državi davala nadležnost da donosi sve zakone na evropskom putu, što je sada samo misaona imenica, jer većinu tih nadležnosti imaju entiteti i kantoni.

Aprilski paket je, tvrdi bivši lider SDP-a, sadržavao i radikalno redefinisanje Doma naroda koji bira Predstavnički doma Parlamenta BiH i u nadležnosti su mu samo pitanja koja spadaju u domen vitalnog nacionalnog interesa. Država dobija predsjednika i Vladu Bosne i Hercegovine po ugledu na Njemačku…

“Podsjećanja radi, Aprilski paket je srušila Stranka za BiH u saradnji sa tri ‘nezavisna zastupnika’, zajedno sa HDZ-om 1990 pod pokroviteljstvom Ive Sanadera i Šešeljevom Radikalnom strankom koja je tada imala zastupnika u državnom Parlamentu. Na drugoj strani su bile druge političke partije uz pokroviteljstvo SAD-a i EU”, podsjeća Lagumdžija.

Potom se pita gdje smo danas?

“Umjesto da izbor Joea Bidena, dokazanog prijatelja naše države i građana, bude poziv liderima, koji imaju moć ili potrebni kapacitet, da se konsolidiraju, uozbilje i otvore ozbiljan dijalog, na scenu stupa populističko i površno licitiranje američkim inicijativama i planovima koje ni sama nova američka administracija još nije sklopila”, piše Lagumdžija.

Izetbegović, dodaje, ničim izazvan uvodi u priču podršku Aprilskom paketu uključujući i “moguće male izmjene”. Na stolu još stoji i Komšićeva “ponuda” da je on spreman da ode iz politike ako mu se izađe ususret i ojača država usvajanjem Aprilskog paketa.

Lagumdžija citira Silajdžićevu izjavu od subote: “Aprilski paket ustavnih promjena neće proći! Ja ću se lično angažovati da to zaustavim”, ističući da Silajdžić to govori kao da su nam “taj paket neidentifikovani Amerikanci isporučili prije vakcinacije”.

“Odmah potom Božo Ljubić se prvi javlja u medijima, kako bi ponovo ‘nabio nogom’ prijedlog Izetbegovića i nepostojećih Amerikanaca. Ovaj put kao zastupnik Hrvatskog Sabora, kao čovjek koji je sa Silajdžićem i vojvodom Blagojevićem, u to doba zastupnikom u Paralmentu BiH, 2006. godine srušio Aprilski paket. Pitanje je dana kada će Čović krenuti Ljubićevim stopama i to nam i sam saopštiti. Uskoro će nas i Dodik obavijestiti da se još jednom zahvaljuje onima koji su 2006. srušili Aprilski paket, dok je on još glumio ‘američkog igrača’, ali da se i ovaj put zahvaljuje Silajdžiću, te da će se i on ovaj put lično angažovati da nam se ne ponovi voz koji je prošao prije 15 godina”, piše Lagumdžija.

Dodaje da se nada da nije naivan ako prizna da ga je ohrabrila Silajdžićeva samouvjerenost da će on “svom prijatelju Bajdenu objasniti šta treba da radi” te da “zaboravi Aprilski paket i da nam ukine entitetsko glasanje”.

“Umjesto da lamentiram nad neispunjenim obećanjima, propuštenim prilikama i godinama upropaštenim padom Aprilskog paketa, umjesto da se ‘obračunavam’ s nepostojećim novim američkim Aprilskim paketom, očekujem od Silajdžića da nam on i njegovi prijatelji za početak osiguraju ono što nam je obećao prije 15 godina. Za to ima moju punu podršku narednu godinu”, zaključuje Lagumdžija.