FOTO: Srebrenica

Predstavnici probosanskih stranaka danas su u Srebrenici podržali bojkot ponovljenih izbora u ovom gradu, odluku koju su ranije donijeli u incijativi “Moja adresa: Srebrenica”.

Edin Ramić, potpredsjednik SDA, kazao je kako je ova politička organizacija uradila sve da se izbori u Srebrenici održe u fer uslovima, ali je očito da to nije moguće.

Alija Tabaković, koji je bio kandidat za načelnika, kazao je kako su bošnjački lideri u Srebrenici dobili maksimalnu podršku svih političkih partija. On je kazao kako su danas su predali apelaciju Ustavnom sudu vezanu za svoj stav o održavanju nedjeljnih izbora.

“Ovi izbori su za nas nepravedni jer zbog grešaka, posebno u glasanju dijaspore, smo dovedeni u nepravedan položaj. Uputili smo poziv našim biračima da ne izađu na izbore, a oni koji izađu mi se na njih nećemo ljutiti. Mi se ovdje borimo za svakog građanina u Srebrenici”, kazao je Tabaković.

Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković je nakon sastanka napisao da je teška nepravda s izbornim procesom natjerala ljude na bojkot izbora u Srebrenici.

“Teška odluka, utemeljena na kršenju zakona ove zemlje. Probosanski blok potpuno jedinstven, podržavamo odluku”, napisoa je Konaković te pozvao predstavnike međunarodne zajednice na hitnu reakciju.

U Potočarima su danas bili prisutni lideri DF-a Željko Komšić, Naroda i pravde Elmedin Konaković, Stranke za BiH Amer Jerlagić, te Mirsad Kukić (PDA) i Nermin Nikšić (SDP).

U ime SDA u Srebrenicu je bio Edin Ramić, SBB je poslao Anisa Krivića, a Naša stranka generalnog sekretara Nihada Uka.