FOTO: Ilustracija

Zalaže se za postepeno i ubrzano otvaranje biznisa koji trpe zbog zaključavanja. U Austriji su biznisi zatvoreni već skoro tri mjeseca zbog pandemije koronavirusa.

Mahrer je upozorio da ako se biznisi ne otvore do 8. februara, gubici će biti u milijardama eura.

“Zaključavanje svake sedmice košta 1,1 milijardu eura, a ako se tome još pridodaju dodatni efekti onda taj iznos raste i do 1,7 milijardi eura”, naglasio je.

U intervjuu za austrijski portal Heute je izjavio da bi nastavak zaključavanja značio, kako je rekao, uništavanje radnih mjesta do Uskrsa.

Mahrer smatra da bi ponovno otvaranje biznisa u ovom trenutku bilo sigurno i da su s tim saglasni socijalni partneri. On je podsjetio da postoje protokoli kako se ponašati u pandemiji, da se moraju nositi FFP2 maske, da se testira i vakciniše.

Podržava prijedlog da po ponovnom otvaranju bude ograničen broj ljudi koji se mogu nalaziti u trgovini i drugim prostorima u kojima se pružaju usluge.

Privredna komora Austrije je provela anketu među građanima koja je pokazala da 72 posto ispitanika podržava da se biznisi otvore do 8. februara. S druge strane, navedeno je da njih 14 posto bilo mišljenja da trebaju ostati zatvoreni.

Poslodavci pozivaju vlast da im se rad omogući što prije i upozoravaju na krajnje negativne posljedice ako se to ne desi, prenosi austrijski dnevni list Kurier.