FOTO: Sebija Izetbegović

Medicinski fakultet u Zagrebu potvrdio je da je prof. dr. Sebija Izetbegović, direktorica KCUS-a, bila upisana u prvu godinu postdiplomskog studija u akademskoj 1992./1993. godini. Međutim, naveli su da ne postoji dokumentacija na osnovu koje bi mogli potvrditi vjerodostojnost indeksa i izdati uvjerenje o položenim ispitima navedenim u njemu.

Ovakav odgovor iz Zagreba došao je nakon što je prof. dr. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu poslao fotokopiju indeksa aktuelne direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu izdatog u Zagrebu 2. mrta 1993. godine, s molbom da se izjasne o njegovoj vjerodostojnosti. Škrijelj je tražio da mu iz Zagreba dostave i uvjerenja o položenim ispitima sadržanim u indeksu.Ne postoji dokumentacija

“Uvidom u arhiv Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu utvrdili smo da je Sebija Izetbegović, rođena 6. travnja 1960. godine u Titogradu, Republika Crna Gora, bila upisana u prvu godinu postdiplomskog studija Ultrasound in clinical medicine u akademskoj godini 1992./1993. pod matičnim brojem studenta 46920114. U dosjeu imenovane ne postoji dokumentacija na temelju koje bismo mogli potvrditi vjerodostojnost indeksa i izdati uvjerenje o položenim ispitima sadržanim u indeksu”, stoji u odgovoru prof. dr. Marijana Klarića, dekana medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Odgovor Medicinskog fakulteta u Zagrebu
Odgovor Medicinskog fakulteta u Zagrebu

Podsjetimo, Kantonalna uprava za inspekcije poslove Kantona Sarajevo (KUIP) nedavno je okončala provjeru diplome prof. Izetbegović, nakon što su se u javnosti pojavile nedoumice o tome da li je i gdje specijalizirala.

Šta je utvrdila sarajevska inspekcija

Predmet inspekcije je bio provjera ispunjavanja uslova za sticanje akademskih zvanja. Suština inspekcijskog nadzora je pokazala kada je Izetbegović završila određene stepene studija, i to magistrata i doktorata.

Za ranije navedene “sporne” detalje u vidu priznavanja određenih ispita koje je Izetbegović prenijela iz Zagreba obrazloženje je da se inspekcija nije mogla odrediti jer nadležna institucija iz Hrvatske nije bila u mogućnosti dostaviti neophodnu dokumentaciju.