FOTO: Tuzla skup podrške Palestincima

Brojni građani Tuzle danas su se okupili u centru grada kako bi pokazali da su uz narod Palestine zbog posljednjeg sukoba s Izraelom koji je prekinut. Kako su poručili, izraelska katastrofalna okupacija je sramota modernog svijeta.

U organizaciji Udruženja palestinske zajednice u BiH i Udruženja bosanskohercegovačko-palestinskog prijateljstva, danas je na Trgu slobode u Tuzli upriličen mirni protestni skup u znak podrške narodu Palestine.

Uz nošenje zastava Palestine i Bosne i Hercegovine građani su apelirali na svjetsku javnost, a predsjednik Udruženja palestinske zajednice u BiH Mađid Maruf ističe da je bez obzira na prekid vatre koji je nastupio u četvrtak potrebno i dalje dizati glas mira i razuma.

“Izraelskom okupatoru moramo poslati poruku da je dosta okupacija i agresija te da palestinski narod zaslužuje da živi kao i svi ostali širom svijeta, odnosno u miru i prosperitetu. Cijeli svijet nažalost je ćutao, uz moćnike. Palestinska katastrofa je sramota modernog svijeta”, kazao nam je Maruf, istaknuvši da je Palestina svjetsko pitanje.

Mađid Maruf (Foto: A. K./Klix.ba)
Mađid Maruf (Foto: A. K./Klix.ba)

Današnjem mirnom skupu u Tuzli prisustvovao je i ambasador Palestine u Bosni i Hercegovini Rezek Namura, a prilikom susreta s medijima naveo je da njegov narod konačno mora biti slobodan.

“Mi smo zahvalni svim građanima i slobodnim ljudima koji su nas podržali protiv agresije koja se dešavala. Naša poruka svima glasi da mi dobijemo svoju državu jer palestinski narod izuzetno cijeni, voli i hoće mir. Želimo živjeti kao svi ostali ljudi u svijetu”, poručio je Namura.

Rezek Namura, (Foto: A. K./Klix.ba)
Rezek Namura, (Foto: A. K./Klix.ba)

Posljednji sukob između Izraela i Palestine izbio je 10. maja kada je Hamas ispalio veliki broj raketa prema izraelskoj strani u znak solidarnosti sa stotinama Palestinaca koji su povrijeđeni ranije u sukobima ispred džamije Al-Aqsa, kada je policija Izraela napala ljude usred ovog svetog objekta.

Nasilje je eskaliralo nakon što su Palestinci protestovali u istočnom Jerusalemu zbog njihovog mogućeg protjerivanja iz domova u korist jevrejskih naseljenika.

Između 10. i 21. maja, kada je i zvanično proglašen kraj sukoba, izraelski zračni napadi su usmrtili 254 Palestinca, uključujući 66 djece i vojnike. U Izraelu je stradalo 12 osoba uključujući jedno dijete, izvještaji su policije.