FOTO: Gordan Lauc

Hrvatski naučnik Gordan Lauc je na Facebooku prokomentarisao podatke o smrtnosti u drugim zemljama, stavljajući akcent na činjenicu da veliki broj država koje imaju strožije mjere također ima i više preminulih od koronavirusa.

Lauc u početku statusa navodi kako nije baš lako shvatiti zašto zemlje koje su vrlo rano uvele stroge mjere na kraju imaju više preminulih od zemalja koje su imale dosta blaže mjere.

“Slovenija i Hrvatska su tu veoma dobra usporedba, no imamo još i Češku, Slovačku, Mađarsku, Poljsku, Veliku Britaniju itd. na strani ‘strogih mjera i puno umrlih’ te Švedsku, Dansku i Finsku kao zemlje s puno blažim mjerama i manje umrlih…”, piše naučnik.

U prilogu statusa objavio je link koji sadrži rad objavljen u uglednom časopisu Nature Communications, a koji donosi jedno od mogućih objašnjenja.

“Analizirajući oboljele i njihove kontakte naučnici su pokazali da, ako dođete u kontakt s malom količinom virusa, ne morate se razboljeti, no vaš imuni sistem ipak već počinje razvijati mehanizme zaštite koji će vam pomoći da se odbranite ako dođete u kontakt s velikom količinom virusa”, piše.

 

Dakle, usputni kontakt s malom količinom virusa negdje na otvorenom ili tokom ljeta zapravo donosi više koristi od štete.”S druge strane, ako se izolirate i tek kada neko od vaših ukućana slučajno negdje pokupi virus i onda vam intenzivnim zajedničkim boravkom u zatvorenom prostoru prenese veliku količinu virusa, vjerovatnoća da ćete razviti teški oblik bolesti je puno veća. To je tako posebno tokom zime, kada suhim zrakom u grijanim prostorima inaktiviramo našu mukoznu barijeru, što znatno olakšava prolazak virusa kroz našu prvu liniju odbrane”, navodi u statusu.

Lauc zatim citira poznatog biohemičara i nobelovca Alberta Szenta-Gyorgija: “Kada dobar naučnik gleda ono što svi gledaju, on vidi i ono što drugi ne vide”.

“Neki od nas su još prošlog ljeta govorili da nije loše to što će se dio ljudi zaraziti tokom ljeta, kada su simptomi bitno blaži, te da pretjerano stroge mjere više štete nego što koriste. Nažalost, neki moji kolege ili nisu dovoljno dobri naučnici da bi znali prepoznati ono što nije vidljivo na prvi pogled, ili sulude stroge mjere guraju iz nekog drugog razloga. Sada se ponovo u medijima čuju glasovi onih koji traže stroge mjere. To je potpuno krivo. Čak i ove mjere koje sada imamo su u dobroj mjeri već previše oštre. Dolazi ljepše vrijeme, broj zaraženih će se brzo smanjiti i trebamo što prije zaboraviti na ovu pandemiju i okrenuti se stvarnim životnim problemima”, zaključio je Lauc.