“Treba imati dvije stvari na umu. Prvo da li su oni znali kakav je protokol dogovoren prilikom ugovaranja posjete ministra Lavorva, odnosno da li je dogovoreno da se ranije u Lukavici susretne s Dodikom, kasnije s Draganom Čovićem te da li su insistirali da taj protokol sadrži nešto drugo. Da li su možda insisitirali da Lavrov prvo dođe u Predsjedništvo, da ne razgovara s Čovićem već s Komšićem… Ako nisu dogovarali takav protokol onda su napravili veliki problem”, kaže profesor Kamberović.

Kamberović kaže da izjave ministra Lavorva ne mogu biti uzrok odbijanja susreta s njim jer ne mogu zvaničnici jedne zemlje određivati šta će ministar druge zemlje misliti ili govoriti.

“Što se tiče zastave oni tu imaju pravo, ali oko izjava ne – to je njegovo pravo. Znali su svi ranije kakvi su njegovi stavovi te ako je to razlog onda nisu trebali prihvatiti posjetu uopće”, kaže on.

Potez Komšića i Džaferovića je, uz sve to, ipak po njemu znak da država pokušava održati dostojanstvo Predsjedništva, ali je najbitnije šta je u pripremi posjete uradilo Ministarstvo vanjskih poslova BiH i službe Predsjednišva BiH.