Snimak zabilježen u naselju Stupine u Tuzli na kojem se čuje i vidi muškarac inicijala M.G. koji u večernjim satima s prozora u potkrovlju jedne od zgrada, glasno uzvikuje “nož, žica, Srebrenica” i druge uvredljive riječi, zgrozio je javnost.
Mještani naselja Stupine slučaj su prijavili službenicima policije koji su izlaskom na lice mjesta utvrdili je da je iz stana u vlasništvu L. M., navedene uzvike i psovke upućivao M. G., koji nije htio otvoriti vrata službenicima policije, kazala je Amra Kapidžić, glasnogovornica Uprave policije MUP-a TK-a.
Kako je potvrđeno za Tuzlanski.ba iz Uprave policije MUP-a TK danas je u službenim prostorijama Odjeljenja krim policije PU Tuzla ispitan M.G. nakon čega će nadležnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona biti upućen izvještaj. “Događaj je okvalifikovan kao krivično djelo izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti iz člana 163. KZ FBFiH” – kazala je Amra Kapidžić, glasnogovornica Uprave policije MUP-a TK-a.
Krivični Zakon Federacije BiH za Izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti propisao je kaznu zatvora od tri mjeseca do tri godine.