FOTO: Bakir Izetbegović

Nakon što je Senad Avdić objavio tvrdnju Munira Alibabića Munje da je Alija Izetbegović vjerovao samo DB-u, to jeste UDB-i, Bakir Izetbegović je je otkrio da je direktor OSA BiH Osman Mehmedagić zvani Osmica bio pripadnik zloglasne Uprave državne bezbjednosti (UDBA), odnosno komunističke tajne policije koja je terorisala i likvidirala protivnike bivšeg režima, posebno Mlade muslimane, objavio je thebosniatimes.ba.

Ovaj medij navodi da se i sam Bakir Izebegović vodi u evidenciju UDBA-e kao njen saradnik (doušnik).

FOTO: Faksimil koji je objavio thebosniatimes.ba

Zato ne čudi, koliko god je zabrinjavajuće to što je Izetbegović govorio o UDBA-i u pozitivnom kontekstu na način da je Mehmedagićevo iskustvo u zloglasnoj tajnoj policiji pokušao predstaviti kao nešto dobro.

“Mi smo njega zatekli u UDBA-i koja je jako dobro birala kadrove. Dakle, ona je birala najinteligentnije i najodanije kadrove državi i u ono vrijeme i režimu, a prije svega državi. On je stekao jaka iskustva i odlično radi posao”, kazao je Izetbegović.

UDBU narod još uvijek pamti kao straho-policiju režima, tačnije represivni aparat putem kojeg je režim kontrolirao sve sfere društva. Ova zloglasna tajna policija odgovorna je za brojne terore i likvidacije, posbeno balkanskih muslimana u Bosni, Sandžaku, CG i Kosovu.
Povrh svega suradnici Osminicinog oca tvrde da je i on bio agent KOS—a, objavio je thebosniatimes.ba