Kad je Sadam Husein, kako već diktatori ne znaju sačuvati vlast drukčije, pokrenuo invaziju na Kuvajt, bilo je jasno da je počeo kraj njegove vlasti.

Pokrenuta je najveća vojna operacija pod okriljem UN-a. Dok su se okupljale međunarodne snage, otvorilo se pitanje ne bi li bilo bolje da se, umjesto vojske, potuku zapovjednici.

Zapovjednik savezničkih snaga, H. Norman Schwarzkopf Jr, rekao je da nema baš ništa protiv toga i da bi rado tako riješio sukob s Huseinom.

Koji je tada već imao trbušinu. Američki je general bio oko dva metra visok i uvježban. Sadam Husein nikad nije odgovorio. Pa je za koji dan otjeran iz Kuvajta. Da bar SSSR nije zaustavio Schwarzkopfa, stigao bi do Bagdada i prebio diktatora. I ne bi bilo pogubne američko-britanske intervencije 2003. godine.

Dvojica političara u brazilskoj Amazoniji pokazala su veću srčanost od Huseina.

Simão Peixoto, čelnik grada Borba, smještenog oko 120 kilometara južno od Manausa, dobio je ne baš rukavicu u lice, ali bivši ga je vijećnik Erineu da Silva pozvao da na ulici šakama riješe razmirice.

Peixoto je rekao da on nije neki grubijan koji se tuče na ulici, ali je rekao da će se s izazivačem pobiti u ringu.

Britanski dnevni list The Guardian osigurao nam je detaljan opis borbe u školskoj dvorani ispunjenoj, očekivano, do posljednjeg mjesta. Iako se ulaz plaćao, ali tko ne bi pogledao gradonačelnika kako se tuče! Da, krhak je zagrebački Tomašević, nešto je stameniji splitski Puljak. Ali, Kijev ima aduta, Kličko.

Brazil je to pa nije moglo proći bez religije – gradonačelnik je ušao u ring ogrnut ručnikom na kojem je pisalo “Isus”.

Počelo je opako, Peixoto (39) je odmah srušio da Silvu (45) na pod, ali se on oporavio i navalio pa je nakon tri runde gradonačelnik jedva hodao, prenose lokalni mediji, a piše Guardian. Da bi pobijedio sudačkom odlukom, što je izazvalo nezadovoljstvo gledateljstva.

Kolikogod zabavno zvučala, ova je priča simptom dubokog problema demokracije. Schwarzkopf bi spasio brojne živote da je mogao prebiti Sadama, ali demokratski se sporovi rješavaju riječima i za to predviđenim mehanizmima.

Kad na bilo koji način dovedemo te mehanizme u pitanje, demokracija umire, a ljudski su životi ugroženi. Poruka svima koji bi pomislili da bi se to moglo preslikati.