Iz ove stranke su naveli da je uklanjanje ploče simbolički korak, ali je značajan kao najava da će anticivilizacijska i antidržavna politika iz manjeg bh. entiteta doživjeti poraz.

“Slavljenje osuđenih ratnih zločinaca odgovornih za najteže zločine uključujući i genocid nad Bošnjacima je necivilizacijski postupak koji je jasno osudio cijeli svijet. Ploča sa imenom Radovana Karadžića predstavljala je uvredu za sve žrtve i prepreku za bilo kakve napore na izgradnji povjerenja i boljeg društva u Bosni i Hercegovini”, navode iz ove stranke.

Dodali su da uklanjanje ploče mora biti tek jedan od koraka kojim će se i međunarodna zajednica i domaći politički akteri jasno odrediti prema svakoj anticivilizacijskoj i antidržavnoj politici.

“Negiranje prava jednog naroda na vlastiti jezik, opstruiranje ugovora između BiH i Islamske zajednice, opstruiranje svih pokušaja uspostave funkcionalne države i stalni pokušaji secesije, blokada euroatlantskog puta BiH, moraju biti jasno prepoznati i osuđeni. Domaći politički akteri koji su dio vladajuće koalicije na nivou BiH moraju iskoristiti promijenjene međunarodne okolnosti i jasno zagovarati rješavanje strateških pitanja za našu državu”, dodaju u NIP-u.

Istakli su da, umjesto trgovine pozicijama kako bi sačuvali funkcije za odane stranačke kadrove, probosanske političke snage moraju na prvo mjesto staviti interese države i naroda.

“Više se nikada ne smije desiti da probosanske snage Dodiku osiguraju četvrtog delegata u Domu naroda Parlamentarne Skupštine Bosne i Hercegovine ili pak da te iste snage spase Dodika finansijske propasti tako što mu osiguraju aranžman sa MMF-om bez da se riješi ijedno strateški važno pitanje. U tom svjetlu, sa pažnjom pratimo i sadašnje pregovore i snažno podržavamo zahtjeve MMF-a koji od domaćih vlasti očekuju značajne reforme i uspostavu funkcionalnog mehanizma na državnom nivou iz oblasti finansija, plina itd.”, istakli su iz Naroda i pravde.