FOTO: Peđa Kojović

Naša stranka neće podržati koaliciju SDA, SNSD i DF u Srebrenici, saopćili su danas iz ove političke stranke.

Oni podsjećaju kako su na općinskim izborima podržali SDA-ovog kandidata Aliju Tabakovića za načelnika Općine Srebrenica.

“Razlog za podršku vidjeli smo u činjenici da mu je jedini protivkandidat bio negator genocida Mladen Grujičić. Željeli smo učiniti koliko je u našoj moći da do njegovog izbora ne dođe. Na ponovljenim izborima u Srebrenici dali smo opet podršku bojkotu stranaka predvođenih SDA. Vijećnici stranaka koje su bojkotovale izbore ipak su pristali na mandate. Prešutno smo pristali i na to. Međutim, ne možemo pristati na jučer obznanjenu koaliciju SDA, DF-a i Stranke za BiH, na koaliciju sa SNSD-om u Općinskom vijeću Srebrenica”, navode oni.

Naša stranka nema vijećnike u Srebrenici niti na bilo koji način tu koaliciju može spriječiti, međutim, zbog prethodne podrške strankama probosanskog bloka, kako sebe vole nazivati, kada također nismo imali vijećnike, dužni smo zbog javnosti i naših birača obznaniti da se naša podrška u ovom posljednjem slučaju ne podrazumijeva, navode dalje.

“Mi smo još pred opće izbore 2018. godine rekli ne koaliciji sa SDA, HDZ-om i SNSD-om. Brojni naši građani su to smatrali našim veoma važnim političkim činom i dali nam podršku i na tadašnjim i na izborima 2020. Izuzetak je bila Srebrenica iz već navedenog razloga. Međutim, taj razlog više nema opravdanje, jer je SDA sada u koaliciji s negatorom genocida u mjestu u kojem je on počinjen. To nas također primorava da Stranci demokratske akcije, kao ni koalicijama u kojima ona bude dominantan faktor na svakim budućim izborima u Srebrenici više ne damo podršku”, zaključili su oni.