FOTO: Skupština TK

Time je, prema riječima predsjednika Skupštine TK Žarka Vujovića, izvršen državni udar.

Foto: A. K./Klix.ba Foto: A. K./Klix.ba

 

Shodno procedurama, predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović za danas je zakazao sjednicu hitnog karaktera na kojoj su, između ostalog, trebali biti razmarani prijedlog budžeta, ali i finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja TK, kako građani od sutra ne bi ostali bez obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Međutim, nova većina sastavljena od zastupnika SDP-a, SBB-a, PDA i Naše stranke je organizirala svoju sjednicu na kojoj su smijenili aktuelno rukovostvo skupštine i vlade te su imenovali nove sazive tijela.

Foto: A. K./Klix.ba Foto: A. K./Klix.ba

 

“Zakazali su sjednicu u prostorijama skupštine ne obavještavajući mene kao legalnog predsjednika, nego zamjenicu Lejlu Vuković koja je održala sjednicu. To je po krivičnom zakonu BiH napad na ustavni poredak i nasilan način ulaska u vlast, za koji je predviđena kazna zatvora“, kazao je Vujović.

On je pozvao institucije tuzlanskog sistema, prje svega Ministarstvo unutrašnjih poslova TK i nadležna tužilaštva da preduzmu sve zakonom pedviđene mjere i zaštite kantonalne institucije te ljude koji su odgovorni za čuvanje pečata.

“Nelegalna skupština ne može proizvesti nikakvo pravno djestvo. Ovdje je na sceni kasični udar i upad u sistem”, naveo je Vujović te naglasio da je danas izvršen državni udar.

Tokom današnje sjednice Vujović je pozvao i visokog predstavnika u BiH na hitnu reakciju.

Enisa Hasanagić, sekretarka Skupštine rekla je da pečat Skupštine nije kod nje fizički, nego se nalazi u prostorijama ovog zakonodavnog tijela.

Podsjetimo, Tuzlanski kanton je u sred pandemijske krize ostao bez usvojenog Budžeta čime je egzistencija građana doslovno dovenena u pitanje, od funkcionisanja zdravstva, školstva pa nadalje.