FOTO: Ilustracija

Prvi put u četiri mjeseca broj novozaraženih koronavirusom u Izrealu je u jednome danu veći od 1000, objavilo je u subotu ministarstvo zdravstva.

Ministarstvo je priopćilo da je u 24-satnom razdoblju zabilježeno 1118 novooboljelih, što je najveći broj slučajeva u jednom danu od sredine ožujka.

Tijekom vrhunca pandemije u siječnju, broj dnevnih slučajeva u Izraelu je premašio 10.000.

Izraelski premijer Naftali Bennett u petak je izjavio da delta varijanta virusa uzrokuje porast infekcija u svijetu, pa i u ”procijepljenim zemljama poput Velike Britanije, SAD-a i Izraela”.

Trenutna procjena jest da je “učinkovitost postojećih cjepiva protiv delta varijante slabija od očekivane” i jasno je da se problem ne može riješiti isključivo cijepljenjem, rekao je.

Zbog novog porasta zaraze, Izrael od srijede opet namjerava uvesti mjere ograničenja za okupljanja više od 100 ljudi u zatvorenim prostorima.

Takvim događajima moći će prisustvovati samo oni koji su se cijepili, preboljeli covid-19 i koji imaju negativan test. Svi će morati nositi zaštitne maske.

Podsjetimo, među teškim slučajevima zaraze koji su hospitalizirani – polovinu čine vakcinisani.

Iako je u Izraelu pandemija kako se tvrdi i dalje pod kontrolom, a navodno je pod kontrolom zbog izrazito visokog udjela cijepljenih u ukupnoj populaciji, u Izraelu ipak bilježe značajne stope rasta novih slučajeva, a zanimljivo je da je otprilike polovina zaraženih cijepljenja Pfizerovim cjepivom.

Praktično svi Izraelci cijepljeni su tim cjepivom. Iako stručnjaci upozoravaju kako je bitno da cjepiva štite od teških ishoda zaraze, te stoga veliki udio zaraženih među cijepljenima nije neočekivani ishod koji bi oborio nalaze iz kliničkih istraživanja, izraelske vlasti ipak su iznova naložile nošenje maski u zatvorenim prostorima.

Zanimljivo je kako stručnjaci tvrde da je cjepivo Pfizera podjednako učinkovito kad je u pitanju tzv. delta (indijski) soj virusa, ali se donose epidemiološke odluke kao da nije podjednako učinkovito (među teško oboljelima koji su hospitalizirani nalazi se pola onih koji su cijepljeni).

U Izraelu zdravstvene vlasti procjenjuju kako je među novim slučajevima čak 90 posto uzrokovano delta varijantom, za koju se pretpostavlja da je nešto zaraznija nego britanski soj, koji se pak pokazao 50 posto zarazniji nego wuhanski.

Ispod je grafikon koji pokazuje tjedne postotke promjene u rastu/padu broja slučajeva. Veliki skok na grafikonu ukazuje na promjenu u brzini rasta slučajeva. Pola tog rasta nose slučajevi među cijepljenima.

image

Our World In Data/Johns Hopkins University

Nadalje, zanimljivo je da nakon širenja zaraze podjednako među cijepljenima i onima koji nisu cijepljeni izraelske vlasti pokreću kampanju cijepljenja među tinejdžerima starima 12 do 15 godina kako bi spriječili širenje zaraze u školama.

Nejasno je zašto forsirati cijepljenje djece i mladih, ako se pokazuje da je pola novozaraženih među cijepljenima.

Treba voditi računa kako još uvijek nemamo čvrste dokaze imaju li pojedina cjepiva neželjene dugoročne učinke.