FOTO: Tuzla, 15 maj

Prije tačno 29 godina legitimne policijske snage odbranile su Tuzlu od napada paravojske takozvane Srpske Republike i tada novoosnovane Vojske Jugoslavije. Na značaj tog historijskog čina 15. maja 1992. ukazano je tokom obilježavanja ove godišnjice.

Na današnji dan 1992. godine pripadnici Stanice javne bezbjednosti Tuzla u naselju Brčanska Malta odbili su napad naoružanih vojnika te je tako 15. maj postao jedan od najznačajnijih datuma u historiji Tuzle, ali i Bosne i Hercegovine.

U povodu obilježavanja ovog datuma, predstavnici Gradske uprave, Kantonalne vlade te boračkih, stranačkih i nevladinih organizacija danas su položili cvijeće i odali počast vojnim i civilnim žrtvama, uz poruku da se vječno pamte branitelji Brčanske Malte”.

Ratni načelnik Tuzle Selim Bešlagić s mjesta na kojem je zabilježen historijski događaj 29 godina kasnije poručuje da se nešto slično nikome ne smije ponoviti. Ističe da je 15. maj značajan za Tuzlu jer su građani odbranili svoje dostojanstvo, ali i Bosnu i Hercegovinu te Tuzlu od raspodjele prema šemama koje su bile zacrtane.

“Prema njihovoj šemi do zgrade Pivare trebala je biti Republika Srpska, a ispod nje Federacija BiH, ali to se nije ostvarilo. S druge strane, barem što se nas tiče, hipoteka sa slučaja ‘Tuzlanske kolone’ je skinuta, ali mi ostajemo pri tome da odgovornost za smrt onih koji su poginuli na Brčanskoj Malti se treba dokazati te da odgovaraju oni koji su zbog svog nemara i nehata to radili. Znam da je optužnica protiv Mileta Dubajića podignuta, ali zašto se na tom predmetu ne radi nije mi jasno”, poručio je Bešlagić.

Selim Bešlagić (Foto: A. K./Klix.ba)
Selim Bešlagić (Foto: A. K./Klix.ba)

Danas ga posebno raduje što je skupa s bivšim načelnikom Stanice javne bezbjednosti Tuzla Mešom Bajrićem skinut sa Interpolove liste za hapšenje, čime je dokazano da u slučaju “Tuzlanska kolona” ne postoji bilo kakav vid njihove odgovornosti.

“Očekujemo da srbijansko tužilaštvo također zvanično pošalje odluku o krivici odgovornih, što će stvoriti mogućnost za proces daljeg dokazivanja u Tužilaštvu BiH”, naveo je Bešlagić.

Historijske činjenice kažu da su agresori, povlačeći se iz kasarne Husinska buna, odnosno pripadnici paravojske takozvane Srpske Republike, skupa s pripadnicima u to vrijeme novoosnovane Vojske Jugoslavije, 15. maja 1992. izvršili napad na pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) BiH – Stanice javne bezbjednosti Tuzla, a koji su osiguravali izlazak kolone iz grada.

Prilikom izlaska vojne kolone iz grada s vojnim naoružanjem na Brčanskoj Malti, vojnici su pucali, a policajci dobili naređenje da uzvrate. Ovo je danas potvrdio i Edin Altumbabić, bivši pripadnik Druge manevarske jedinice Stanice javne bezbjednosti Tuzla.

“Što se tiče tih događaja, na njih još uvijek gledam kao na nešto što je ponosno za odbranu ovoga grada, a samim tim i šire regije. Toga dana u pitanju je bila odbrana jer su na Brčanskoj Malti bili pripadnici zvaničnih oružanih formacija, a u svome gradu su se pripremali da na miran način isprate kolonu. Međutim, s obzirom na to da je iz kolone vojske otvorena vatra na branioce Tuzle, bili smo prisiljeni da na vatru uzvratimo vatrom”, ustvrdio je Altumbabić.

Edin Altumbabić (Foto: A. K./Klix.ba)
Edin Altumbabić (Foto: A. K./Klix.ba)

Za aktuelnog gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića odgovorni za napad na Tuzlu je komandant potpukovnik Mile Dubajić, koji je na kamione sa minsko-eksplozivnim sredstvima postavio vojnike.

“Nažalost, poginulo je mnogo ljudi i za to je opet odgovoran Mile Dubajić koji je izvršio krivično djelo izazivanje opće opasnosti. To kada bi danas neko u mirnodobskim uslovima uradio, bez da bilo ko pogine, dobio bi nekoliko godina zatvora. Prema tome, istina je uvijek istina, ne ono što neko tvrdi, nego ono što zaista činjenice pokazuju. Nama u Tuzli i BiH ona je najvažnija”, naglasio je Imamović.

O ovom događaju na obilježavanju u Republici Srpskoj, tačnije u Bijeljini danas se govori na sasvim drugačiji način. Imamović na to podsjeća da je činjenice o događaju potvrdio i Apelacioni sud Srbije koji je nekadašnjeg policajaca i borca tuzlanskog korpusa Iliju Jurišića oslobodio bilo kakve odgovornosti.

“Onaj ko ne priznaje istinu, pravdu i sud pronosi silu i nepravdu i mislim da to treba spriječiti međunarodna zajednica, ali i domaće pravosuđe”, potcrtao je gradonačelnik Tuzle.

U događaju iz maja 1992. poginula su tri pripadnika Stanice javne bezbjednosti Tuzla i 33 vojnika iz kolone. Svi koji su bili ranjeni, bez obzira kojoj su strani pripadali, zrbinjeni su u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli, a svi zarobljeni su bez razmjene sutradan otišli. Porodice stradalih iz Republike Srpske ni ove godine nisu došle na obilježavanje godišnjice u Tuzlu.