Kako su saopćili iz Ekoforuma Zenica, sudski vještak iz oblasti zaštite okoliša utvrdio je da “najznačajnije mjere iz Memoranduma o razumijevanju koji su kompanija ArcelorMittal i Vlada FBiH potpisali 16. januara 2014. godine, nisu morale biti realizirane prije 30. septembra 2019. godine”.

“Nema dokaza da je kod okrivljenih ‘postojala svijest o protivpravnosti postupanja’ jer su bili u stalnoj komunikaciji s nadležnim organima sve do obnove okolinske dozvole 3. aprila 2017. godine. Tako je ‘Memorandum o razumijevanju’ postao pravni akt koji je iznad zakona, i kojim se može opravdati svaki postupak ‘nesvjesnih’ zagađivača”, navodi se u saopćenju Ekoforuma Zenica.

Nadalje ističu da se navodi da su posljedice koje su nastale nekontrolisanim emisijama kroz krov čeličane prouzrokovane “u okviru zakonskih propisa” jer je Federalno ministarstvo stalno prolongiralo rokove iz okolinskih dozvola.

“Ne postoje objektivni podaci o stepenu zagađenosti, i nema dokaza da su oboljenja stanovništva u direktnoj uzročno-posljedičnoj vezi isključivo sa radnjama osumnjičenih. Tužilaštvo se poziva i na princip ne bis in idem, odnosno ‘nemogućnost istovremenog vođenja prekršajnog i krivičnog postupka’. Za pet godina naplaćeno je ukupno 233.200 KM kazni za prekršaje onečišćenja zraka, tla i vode te za neispunjavanje obaveza iz okolinskih dozvola”, stoji u saopćenju javnosti Ekoforuma Zenica.

Na kraju dodaju da tužilaštvo navodi da će ovu odluku dostaviti i Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu kako bi se provjerila odgovornost federalnih organa, zaboravljajući da je po tim krivičnim prijavama još 4. januara 2019. donesena odluka o neprovođenju istrage jer su prijavljeni, kako se navodi “ulagali napore na poboljšanju situacije i iznalaženju najboljeg rješenja, imajući u vidu da je riječ o kompleksnom problemu, pa se ne može izvući zaključak da se radi o umišljajnom postupanju”.

“Kantonalno tužilaštvo ovom je odlukom poslalo poruku svim zagađivačima, stranim investitorima i državnim institucijama da mogu raditi šta žele, jer za to će platiti samo simbolične prekršajne kazne u iznosu od 128 KM dnevno. Toliko vrijedi zdravlje Zeničana o kojem se niko ne brine”, zaključili su u Ekoforumu Zenica.