FOTO: GV Tuzla

“Planiramo se žaliti na odluke Salke Zildžića o isključenju, Etičkom odboru SDA . Za to vrijeme u Gradskom vijeću Tuzla djelovat ćemo kao klub neovisnih vijećnika.”

Organi Gradskog odbora Stranke demokratske akcije u Tuzli su, kako navode u objavljenom saopštenju bili primorani nakon višestrukih pokušaja uspostavljanja produktivnog dijaloga, a u skladu sa statutarnim odredbama Stranke demokratske akcije BiH, isključiti iz članstva grupu od četiri vijećnika u Gradskom vijeću Tuzla: Šefika Husića, Nusreta Muminovića, Medinu Lolić i Ćerima Rastodera.

Tim povodom saopštenjem za javnost oglasili su se i spomenuti vijećnici: Saopštenje prenosimo u nastavku: “Mi smo, kao tim, zahvaljujući radu na terenu i volji građana (uprkos pokušaju vrha SDA Tuzla da falsifikuje rezultate), iako smo neposredno pred izbore (osim Šefika Husića), primljeni u stranku, uspjeli osvojiti vijećničke mandate.

Međutim, ta činjenica se nikako nije svidjela Salki Zildžiću i njemu odanim kadrovima. Nezadovoljstvo je bilo izraženo u toj mjeri da nam niko ni službeno niti privatno nije čestitao ulazak u Gradsko vijeće Tuzla. Naravno, ovo se ne odnosi na ‘obične’ članove koji su nam povjerili svoje glasove i koji su jako nezadovoljni sa ‘Salkinom samovoljom’, te iz straha ili drugih ucjena trpe, odnosno masovno napuštaju stranku.

Prvo naše viđenje sa Salkom desilo se par dana pred konstiuirajuću sjednicu Gradskog vijeća Tuzla – kada nas je pozvao sa ciljem da nam saopšti da je odlučio Zijaha Rifatbegovića (suprotno Čl. 135 Statuta SDA) i mimo volje nas, ostala četiri vijećnika, imenovati za predsjednika Kluba. Naravno, nas četiri od pet vijećnika nismo podržali tu Odluku. Dana, 18. 01. 2021. godine sa dva akta (problemi i prijedlozi) obratili smo se Gradskom i Kantonalnom odboru SDA kako bi se stanje prevazišlo. U oba ta akta naglasili smo neophodnost detaljne analize izbornog kraha i rješavanje pitanja Kluba vijećnika. Međutim, na opće iznenađenje niko nas do sada od organa stranke bilo kojeg nivoa nije pozvao na razgovor i pokušao iznaći rješenje za nastalu situaciju.

Za sve to vrijeme Zijah Rifatbegović se predstavljao Predsjednikom kluba (iako to nije) i redovno za to dobijao benefite. Mi smo u skladu sa moralom i voljom građana glasali kako nam je etika u tom momentu nalagala. Nismo bili dio većine koju predvodi SDP. Ali, treba naglasiti da je Salko Zildžić pri formiranju većine u više navrata ‘tražio da SDA uđe u većinu sa SDP-om’. Njegov mentor – Rifatbegović je išao čak i dalje, tražeći da bez obzira što je Bošnjak obnaša funkciju Predsjedavajućeg gradskog vijeća – koja po zakonu pripada vijećniku iz drugih konstitutivnih naroda.

‘Salko samovolja’ je za sve ovo vrijeme kontinuirano prijetio da će ‘četiri vijećnika’ koja nisu po njegovoj volji izbaciti iz stranke. Još žešći mobing i svojevrsnu hajku vršio je prema onim članovima stranke koji su „nama“ dali glasove. Prijetio je i pozivao predsjednike mjesnih ogranaka i sve njihove kadrovske prijedloge apriori odbijao. Istovremeno je širio krug besprijekorno lojalnih ali nekapacitiranih kadrova.

Očigledno da je ‘Salko samovolja’ požurio da očisti sve kadrove koji misle ‘svojom glavom’ i pripremi teren za novi kompenzacijski mandat u 2022. godini. Planiramo se žaliti na odluke Salke Zildžića o isključenju, Etičkom odboru SDA (Čl. 25 stav 4.). Za to vrijeme u Gradskom vijeću Tuzla djelovat ćemo kao klub neovisnih vijećnika. No, bez obzira kakva odluka Etičkog odbora bila naš povratak u stranku bit će isključivo pod uvjetom da se „Salko samovolja“ ukloni sa položaja – jer vrijeme je pokazalo da sa njim nema saradnje. Žao nam je ali njegov ostanak na toj poziciji vodi gašenju stranke u Tuzli. – Što je možda nekome i cilj.¨ |