FOTO: Članovi kriznog štaba TK

Na  najavljenu mogućnost “lockdowna” u Tuzlanskom kantonu, koji je u ime Kriznog štaba ministarstva zdravstva TK, kao jednu od mogućnosti pooštravanja mjera, najavio kantonalni ministar zdravstva Božo Jurić, reagovao je predsjednik Kluba poslanika DF-a u Skupštini TK  Mahir Mešalić.

U svojoj objavi na Facebooku je napisao:

˝Da li je moguće da će nas na prepad ova “pendrek Vlada TK” zatvoriti? Zašto kantonalni ministar Božo Jurić (HDZ/PDA) krije ovu naredbu od građana Tuzlanskog kantona ili sve radi u dogovoru sa svojim kolegom iz HDZ-a, federalnim ministrom zdravstva Vjekoslavom Mandićem (HDZ)? Zašto se ne zatvaraju drugi kantoni? Pošto niko osim gosp. Bože Jurića ne može doći do federalnog ministra zdravstva, građani Tuzlanskog kantona bi voljeli da ga pitaju, kako ćemo izdržati novo kompletno zatvaranje, ko će građanima nadoknaditi štetu i gdje su nam vakcine?

Ko će ljudima platiti ovo zatvaranje Tuzlanskog kantona? Da li Premijer TK gosp. Kadrija Hodžić i ostali SDP ministri ovo podržavaju? Ima li neki konkretan plan ili radite onako kako vam se čarape to jutro okrenu? Do sada, jedno i nužno zatvaranje smo na početku pandemije i mogli nekako pregrmjeti ali drugo…..? Ima li kakve najave da se ljudi mogu pripremiti jer hrane porodice, ili? Ima li zatvaranja kantona tkz. “lockdown-a” u drugim kantonima gdje vlada HDZ?˝napisao je Mešalić.

Iz Odjela za informisanje Vlade TK Mešalić je dobio hitan odgovor u vidu saopštenja:

S obzirom na javne istupe zastupnika u Skupštini Tuzlanskog kantona Mahira Mešalića i Borisa Krešića, Vlada Tuzlanskog kantona želi javnost obavijestiti da su, na  vanrednoj sjednici razmatrane mjere koje je predložio Krizni štab Ministarstva zdravstva TK-a, ali je ipak odlučeno da se prije uvođenja „kantonalnog lockdowna“ pokuša još jednom apelirati na svijest i odgovornost građana u smislu poštivanja već propisanih epidemioloških mjera.

Vlada Tuzlanskog kantona izražava žaljenje što se zlonamjernošću i željom za prikupljanjem jeftinih političkih bodova javnost danas dovodi u zabludu. Nažalost, radni materijal, koji je bio predmet diskusije i razmatran je na današnjoj sjednici Vlade Tuzlanskog kantona, spomenuti zastupnici u Skupštini Tuzlanskog kantona dušebrižnički dijele putem društvenih mreža, te raznim mentalnim konstrukcijama dezinformišu javnost.

Prolongiranjem uvođenja restriktivnih mjera, te današnjim apelom Vlada nastoji prevenirati uvođenje mjera koje bi imale ogroman negativni utjecaj na privredu našeg kantona. Znači, nikakve nove mjere danas nisu donesene, ali će biti ukoliko se svi građani krajnje ozbiljno ne budu pridržavali trenutno važećih epidemioloških mjera. To je realna mogućnost u narednim danima.

Mjere koje je predložio Krizni štab Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona su, sa medicinskog aspekta, u potpunosti opravdane i srazmjerne epidemiološkoj situaciji u kojoj se danas nalazimo. No, Vlada je razmatrajući i druge aspekte, primarno ekonomske, odlučila sačekati nekoliko dana sa njihovim uvođenjem.

Vlada Tuzlanskog kantona pozvala je  nadležne organe da poduzmu sve zakonom predviđene mjere protiv svih onih koji svojim činjenjem šire, paniku, strah i šire lažne vijesti u vremenu pandemije.

Vlada je stanovišta da su ljudski životi i zdravlje građana na prvom mjestu, te da će učiniti sve da se oni sačuvaju, ali i da te aktivnosti poluče najmanju štetu po druge aspekte života na području Tuzlanskog kantona.