FOTO: Sjednica GV Tuzla

Opozicija u Gradskom vijeću Tuzle danas je iskazala nezadovoljstvo jer se sjednica održava u online formatu. Vjeruju da se žele izbjeći odgovori o tome zašto grad još uvijek nema usvojen statut. Odgovor su uputili iz rukovodstva zakonodavnog tijela.

Od formiranja novog saziva Gradskog vijeća Tuzle do danas održane su tri sjednice koje su realizirane uz fizičko prisustvo vijećnika u jednoj prostoriji. Opravdavajući se epidemiološkim mjerama, rukovodstvo tog tijela danas je donijelo odluku o funkcionisanju sjednice putem Zoom aplikacije, što je izazvalo nezadovoljstvo opozicionih stranaka.

Današnja sjedica Gradskog vijeća Tuzle održava se online (Foto: A. K./Klix.ba)
Današnja sjedica Gradskog vijeća Tuzle održava se online (Foto: A. K./Klix.ba)

Vijećnici iz Platforme za progres, Naše stranke, Stranke za BiH i Socijaldemokrata BiH odlučili su se okupiti u prostorijama Gradskog vijeća, gdje svi skupa, uz poštivanje epidemioloških mjera, prate spomenutu sjednicu i učestvuju u njenom radu.

Vijećnik u Gradskom vijeću Tuzle iz Naše stranke Omer Berbić kaže da se većina sjednica u našoj zemlji održavaju uživo uz fizičko prisustvo vijećnika, odnosno zastupnika, što danas nije slučaj u gradu soli.

“Sa više doktora iz Gradskog vijeća Tuzle sam razgovarao, a oni su mi kazali da se sjednica mogla održati u Narodnom pozorištu ili u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli. Odgovorno tvrdim da se ovakav način rada ne realizuje zbog epidemioloških mjera, već činjenice da su danas na redu tačke poput statusa i smjene vršioca direktora. Mnogo je lakše putem platforme Zoom ne objasniti, ili to učiniti ukratko, zbog čega nakon sedam godina ne žele usvojiti statut grada, zbog čega se mjesnim zajednicama neće vratiti njihova funkcija te zašto se mijenjanju direktori”, naveo je Berbić.

Omer Berbić (Foto: A. K./Klix.ba)
Omer Berbić (Foto: A. K./Klix.ba)

Zbog online održavanja sjednice, opozicija je na kolegiju predložila da se svi vijećnici odreknu naknade, međutim, to nije prihvaćeno.

“Predložili smo niz rješenja kojima bi se napravio kompromis i sinergija između opozicije i vlasti, uz pronalazak zajedničkog rješenja, a koje će biti dobro za nas, ali i da ispoštujemo ono što građani od nas očekuju. Nijedan naš prijedlog nije uvažen, ali mi smo odlučili da dolazimo na svoja ‘radna mjesta’, odnosno da vršimo svoju ijećničku dužnost jer nije potpuni lockdown. Poštujemo epidemiološke mjere i želimo pokazati da smo odgovorni, ali i transparentni”, navela je vijećnica Platforme za progres Selma Čatibušić.

Selma Čatibušić (Foto: A. K./Klix.ba)
Selma Čatibušić (Foto: A. K./Klix.ba)

Iz Socijaldemokrata BiH poručuju da ne žele biti ikebane i online vijećnici.

“Osim rasprave o statutu koje se boje iz vlasti, ne smijemo zaboraviti i da je u toku javna rasprava u vezi s izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj samopravi, sa čime se ne slaže Gradska uprava Tuzle”, naglasio je Damir Muratović, vijećnik Socijaldemokrata BiH.

Damir Muratović (Foto: A. K./Klix.ba)
Damir Muratović (Foto: A. K./Klix.ba)

Za vijećnika Stranke za BiH Admira Čavalića online način vođenja sjednica umrtvljuje demokratiju, posebno sada kada su na dnevnom redu osim usvajanja statuta grada i rasprava o epidemiološkoj situaciji u Tuzli.

“To smo tražili zadnja dva mjeseca i tek sada je došlo na red. Danas se trebao otvoriti niz značajnih pitanja koji zahtjevaju raspravu uživo, izlazeći pred javnost otvoreno, jasno i glasno. Mislim da je ovo prvi put u historiji BiH da se sjednica vijeća održava uživo i putem interneta. Pozivam sve vijećnike da nam se danas pridruže, poštujući sve mjere”, naveo je Čavalić.

Admir Čavalić (Foto: A. K./Klix.ba)
Admir Čavalić (Foto: A. K./Klix.ba)

S druge strane, oglasili su se i iz rukovodstva Gradskog vijeća Tuzle iz kojeg su obrazložili razloge održavanja online sjednice. Kako su naveli, ovakav format rada je odabran zbog činjenice da je epidemiološka situacija u Tuzlanskom kantonu i Tuzli najgora od počeka pandemije.

“Podaci koje smo dobili iz Higijensko-epidemiološke slube Doma zdravlja u Tuzli govore da je za devet mjeseci 2020. godine u Tuzli bilo pozitivno 4.704 na COVID-19, a da je za nepuna tri mjeseca ove godine njih 2.479. Prema naredbama i preporukama Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, dozvoljeno je okupljanje do 20 osoba u zatvorenom i na otvoreno prostoru. Iz te naredbe izuzet je samo Parlament FBiH. Napominjeno i da je Narodno pozorište u Tuzli otkazalo predstave zbog pogoršane epidemiološke situacije, a sjednica Gradskog vijeća je prvobitno trebala tamo biti održana”, navedeno je u obrazloženju rukovdostva Gradskog vijeća Tuzle, a koje je potpisala predsjedavajuća Nataša Perić.

Muratović, Berbić i Čatibušić na konferenciji za medije (Foto: A. K./Klix.ba)
Muratović, Berbić i Čatibušić na konferenciji za medije (Foto: A. K./Klix.ba)

Iz rukovodstva tog zakonodavnog tijela smatraju da primjedbe nekolicine vijećnika nisu osnovane i vjerovatno su, kako su naveli, motivirane željom za političkim promoviranjem, a ne željom da se doprinese boljitku građana.

“Ako se mjera moraju pridržavati građani, preduzeća i ustanove, onda to pogotovo moraju učiniti i sami vijećnici. Rad putem savremenih informaciono-komunikacionih tehnologija treba biti pravilo ponašanja gdje god je to moguće”, zaključili su iz rukovodstva Gradskog vijeća Tuzle.