Kako je za portal Klix.ba potvrdio Luka Miladinović, glasnogovornik Državne agencije za istrage i zaštitu, osobe su “nakon saslušanja u svojstvu svjedoka puštene na slobodu iz prostorija SIPA-e u Tuzli, pošto nije bilo osnova za njihovo daljnje zadržavanje”.

Naime, Tužilaštvo BiH nije tražilo nikakve mjere protiv uhapšenih.

“SIPA će u narednom periodu Tužilaštvu Bosne i Hercegovine predati izvještaj”, zaključeno je iz Državne agencije za istrage i zaštitu.

Podsjetimo, jučer su uhapšeni Bego Bektić, sada već bivši predsjednik organizacije SDP-a Srebrenica, te Enver Hamzić i Muamer Sandžić.

Oni su uhapšeni zbog sumnje u izbornu prevaru pogodujući kandidatu Mladenu Grujičiću, odnosno postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo iz člana 249. Krivičnog zakona BiH – udruživanje radi vršenja krivičnih djela, u vezi s krivičnim djelom iz člana 248. istog zakona – pripremanje krivičnog djela, te krivičnim djelima iz člana 347. Krivičnog zakona Republike Srpske – falsifikovanje isprave, člana 157. – nedozvoljeno korištenje ličnih podataka i člana 217. – povreda biračkog prava istog zakona.