FOTO: Ratko Mladić, osuđeni ratni zločinac

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari danas je klanjana dženaza-namaz i obavljen ukop 19 žrtava genocida počinjenog u ljeto 1995. godine u Srebrenici.

Preživjeli Srebreničani, članovi porodica ubijenih, prijatelji i komšije na rukama su prenijeli zelene tabute sa posmrtnim ostacima do mezara gdje su žrtve genocida našle smiraj poslije 26 godina. Najmlađa žrtva koja je ove godine ukopana u Memorijalnom centru Potočari je Azmir Osmanović koji je imao svega 16 godina kada je likvidiran.

Konačan smiraj ove godine našao je još jedan maloljetnik Fikret Kiverić koji je imao 17 godina u momentu smrti. Ove godine konačan smiraj našla je i jedna žena Zilha Delić. U momentu stradanja imala je svega 24 godine. U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari ukopani su ove godine i otac i sin Hajro i Jusuf Aljić.

Najstarija žrtva koja je našla svoj konačni smiraj u Memorijalnom centru Potočari jeste Husein Kurbašić, koji je imao 63 godine u času smrti. Na platformi You Tube objavljen je video na kome se vidi Ratko Mladić, koji prisutnima pojašnjava akcije koje su vođene, a pritom Bošnjake naziva ‘Turcima’.

Na snimku se može čuti Ratko Mladić kako opisuje kako je pregovarao s „Turcima“ i kako se tokom operacija šalio s oficirima i vojnicima.

Mladić je ispričao da je u jednom momentu srpska vojska zaustavila napredovanje, ali da su se preplašili kad je on naišao.

– Malo se naša vojska tu bila pokolebala, kad su vidjeli mene, nema kud, gdje ćeš nazad. Ne pucaj, kolji Turke, hvataj žive, štedi municiju! Tako je to vojska grunula i zbrisali smo Turke – ispričao je on.