FOTO: AstraZeneca vakcine

Državne bolnice u Berlinu iz grupacija “Caritas” i “Vivantes” obustavile su davanje “AstraZeneca” vakcine protiv covida 19 ženama mlađim od 55 godina, saopštili su portparoli ovih ustanova.

Potez je uslijedio poslije izvještaja o rijetkim, ali ozbiljnim slučajevima krvnih ugrušaka, krvarenja, a u nekim situacijama i smrti poslije vakcinisanja, uglavnom kod mlađih žena. Portparol “Caritasa” rekao je da je ovaj korak neophodan jer se u međuvremenu saznalo za dodatne slučajeve cerebralnih tromboza kod žena u Njemačkoj.

“Caritas” navodi da je akcija preduzeta iz predostrožnosti dok se čeka konačna procjena. U bolnicama ove grupe nije bilo komplikacija poslije davanja “Astra Zenekine” vakcine. Portparol klinika iz grupe “Vivantes” rekao je da je davanje ovih vakcina mlađim ženama pauzirano iz predostrožnosti.

List “Der Tagesspiegel”, koji je prvi prenio ovu informaciju, piše da je do sada vakcinisano dvije trećine “Caritasovih” radnika i da je njih 70 odsto primilo jednu dozu “AstraZeneca” vakcine.