Parlament FBiH

Informacija o planu vakcinacije protiv koronavirusa u Federaciji BiH bit će prva tačka dnevnog reda 19. redovne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, koja je u toku u Sarajevu.

Ta informacija, upućena ranije zastupnicima iz Federalne vlade, dopunjena je u međuvremenu, kako je rečeno, određenim detaljima.Prvobitnom najavom je ova informacija bila predložena kao 13. tačka dnevenog reda, ali je stavljena u prioritet.

Međutim, rasprava o planu vakcinacije u Federaciji BiH djeluje ironično s obzirom na to da u ovaj entitet u BiH još nisu stigle vakcine protiv koronavirusa ni od jednog proizvođača.

Shodno nedavnim najavama, BiH ni u martu neće dobiti vakcine putem zajedničkog mehanizma COVAX. Riječ je o 23.400 doza Pfizerovih vakcina, međutim, napravljen je propust s obzirom na to da nisu ispoštovani svi potrebni uslovi.

Ponajprije se to odnosi na zahtjeve “ultra hladnog lanca”, za skladištenje vakcina, ali i obaveze iz pravnog i administrativnog aspekta.

Uporedo s tim vlasti Republika Srpska su se već snašle pa se tako u ovom entitetu prije sedmicu počela vakcinacija ruskom vakcinom Sputnik v.

Ministar zdravlja RS-a Alen Šeranić je nedavno istakao da u RS 28. februara stiže novih 10.000 doza.