FOTO: Antony Blinken

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Antony Blinken uputio je pismo članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine u kojem se dotakao mnogih aktuelnih tema i problema sa kojima se trenutno suočava naša država.

Na početku pisma koje je upućeno Miloradu Dodiku, Šefiku Džaferoviću i Željku Komšiću, Blinken je podsjetio da su Sjedinjene Američke Države bile važan partner u kreiranju Dejtonskog mirovnog sporazuma ali da se od samog početka znalo da će ga vremenom biti potrebno mijenjati.

“Prije 25 godina, SAD su učestvovale u Dejtonskom mirovnom sporazumu. Ponosni smo na ulogu SAD-a i doprinos koji smo imali da okončamo rat u BiH i osiguramo mir. Dejtonski sporazum napravio je odličan temelj na kojem se Bosna i Hercegovina gradila što je omogućilo državi da uspostavi održiv put prema članstvu u Evropskoj uniji te snažniju saradnju sa NATO savezom. Naravno, od samog početka se znalo da Dejtonski sporazum nije ‘usječen u kamenu’ te da će vremenom biti neophodno ga mijenjati”, rekao je Blinken.

Nakon toga, osvrnuo se i na nedostatke samog sporazuma i potrebne izmjene kako bi se omogućili ravnopravni izbori.

“Neki nedostaci trenutnog uređenja Bosne i Hercegovine pokazali su se i kroz presude Evropskog suda za ljudska prava, što uključuje i sporazum Sejdić-Finci. Problemi koji su proizašli iz ovog slučaja moraju se riješiti. Ove probleme ne može riješiti samo zakonodavstvo. Potrebno je izvršiti manje izmjene ustava, kako bi se izvršila reforma izbornog sistema u skladu sa pravilima Evropske unije i odlukama Evropskog suda. Podržavamo i izmjene Izbornog zakona kako bi se provele presude Ustavnog suda BiH što bi dovelo do toga da naredni izbori 2022. godine budu historijski kada su u pitanju sloboda, jednakost i ravnopravnost”, navodi državni sekretar.

Američki državni sekretar istakao je kako od moguće “Daytona 2” neće biti ništa, te da se lideri moraju fokusirati na manje ali znatno realnije reforme.

“Ovo je godina mogućnosti. Izbori ne mogu lišiti obaveze lidera da mijenjaju stanje u državi. Posljednji primjer za to jeste i dogovor u Mostaru koji pokazuje da stranke imaju kapacitet da riješe kompleksne probleme kroz kompromis i pregovore. Znam da postoje ljudi u BiH koji pozivaju na strpljenje, kao i oni koji vjeruju da SAD i Evropska unija pripremaju ‘Dayton 2’ kako bi promijenili trenutno odnose u državi. Vidjeli smo da su prethodne reforme u BiH bile bezuspješne zbog toga što se pokušalo uraditi mnogo toga odjednom. Sjedinjene Američke Države vjeruju da se potrebno fokusirati na implementaciji manjih ali značajnih ustavnih, izbornih, ekonomskih i drugih reformi kako bi osigurali prava svih građana u izbornom procesu, unaprijedili integritet sudstva, smanjili mogućnost korupcije i poboljšali ekonomski oporavak i počeli vraćati povjerenje građana. To su ostvarivi ciljevi koji zahtjevaju samo političku volju i kompromis”, jasan je Blinken.

Na kraju, poručio je kako će uloga Predsjedništva ali i drugih nivoa vlasti biti ključna za ostvarivanje reformi.

“Vaše vodstvo će biti ključno za ove procese. Sjedinjene Američke Države će biti partner u ovom procesu, ali lideri u BiH su ti koji će morati raditi na reformama. Molim vas da se ozbiljno uključite u ovaj proces i da posvetite pažnju ovim problemima te da budete hrabri u traženju kompromisa. Radujem se saradnji sa vama, i vlastima Bosne i Hercegovine kako bismo produbili našu saradnju i obostrane interese. Sjedinjene Američke Države ostaju vaš najbliži prijatelj”, zaključio je u pismu Predsjedništvu BiH Antony Blinken.