FOTO: Andrej Plenković

Evropski parlamentarci jučer su usvojili izvještaj odnosno Rezoluciju o Bosni i Hercegovini. Nakon što su izlistani pojedinačni glasovi postalo je jasno da hrvatski premijer Andrej Plenković danas nije iznio tačne podatke kada je u pitanju (ne)podrška Evropske narodne stranke.

Naime, prema tvrdnji Plenkovića svi parlamentarci Evropske narodne stranke (EPP) među kojima su i HDZ-ovci su bili za amandmane u kojima se ubacuje i pojam “konstitutivni narodi”.

Govoreći o potrebi da se u izvještaj ubaci pojam “konstitutivni narodi”, Plenković je izjavio da je od izvjestioca Evropskog parlamenta Paola Rangela “saznao” da EPP podržava prijedlog da se u rezoluciju ubaci referenca o konstitutivnim narodima, ali da se tome protive liberali, zeleni i da se čini da i socijalisti nisu skloni tome.

Glasovi (PPE) protiv i suzdržani
Glasovi (PPE) protiv i suzdržani

“Možemo reći da su EPP i HDZ bili za, a ostale političke skupine su bile protiv”, rekao je Plenković.

Ipak, rezultat glasanja je pokazao da je čak 141 zastupnik iz EPP-a danas je digao ruku za usvajanje izvještaja o BiH.

Suzdržano je bilo 14 zastupnika, a protiv pet su bili članovi hrvatske delegacije unutar EPP-a (Sunčana Glavak, Karlo Ressler, Tomislav Sokol i Željana Zovko) te Hildegard Bentele.

Logički, ukoliko je kompletan EPP, kako Plenković tvrdi, bio za amandman o “konstitutivnim narodima”, kako onda da su gotovo svi EPP-ovci glasali za izvještaj koji u sebi nije sadržavao sporni amandman. To nam govori da su članovi Evropske narodne stranke, osim HDZ-ovaca, glasali za suštinu, a ne za interese pojedinih političkih stranaka.

Glasovi (PPE) za izvještaj
Glasovi (PPE) za izvještaj

Iz Kluba HDZ-EPP su saopćili da su svi zastupnici EPP-a podržali amandmane koji su uključivali referencu na konstitutivne narode, ali ti amandmani su odbačeni. S druge strane, osim četiri člana SDP-a, niti jedan član Kluba socijaldemokrata nije to podržao, a uz Valtera Flegu, za je glasovao samo jedan kolega iz Kluba Renew.