Tokom protesta u Francuskoj dva centra za vakcinaciju protiv koronavirusa su vandalizirana. Protestovali su oni koji su nezadovoljni restriktivnijim pravilima za vakcinaciju.

Jedan centar na sjeveroistoku zemlje je 16. jula navečer poplavljen vatrogasnim crijevima. Drugi centar na jugoistoku je djelimično uništen u požaru, prenose lokalni mediji.

U subotu, 17. jula, širom države (prema navodima medija) je protestovalo više od 100.000 građana. Nezadovoljni su zbog toga što su zdravstveni radnici obavezani na vakcinaciju te zbog toga što je vakcinacija uslov za ulazak u javne objekte.

Kritičari smatraju da predsjednik Emmanuel Macron ovim narušava građanske slobode. U blizini prvog vandaliziranog centra za vakcinaciju bili su ispisani i natpisi kojima se protivi imunizaciji.Na meti fizičkog napada bili su parlamentarci koji su podržali nova pravila za vakcinaciju. Nakon što je Macron prošle sedmice najavio restriktivnija pravila, više od milion Francuza se prijavilo za vakcinaciju.

Time vlast pokušava suzbiti širenje delta soja virusa, koji je prvi put registrovan u Indiji. Povećanje broja zaraženih je značilo i povećanje broja prijema u bolnicama.Od početka pandemije u ovoj državi preminulo je više od 111.000 ljudi. Skoro polovina od ukupnog broja stanovnika je vakcinisano jednom dozom vakcine, a objema dozama je vakcinisano 40 posto stanovništva. Prošlogodišnje istraživanje je pokazalo da samo 40 posto građana želi biti vakcinisano, piše BBC.