FOTO: Mirela Palić

Mirela Palić, supruga Seada Palića, koji je 22. marta preminuo na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS), usljed posljedica koronavirusa, oglasila se na društevnoj mreži TikTok.

– Ja sam, malo je reći ljuta, bijesna sam, ja vrijem. Sva sreća je da ja ne naletim na „sultaniju“, sva sreća da ne naletim na doktora, koji mi je bahato rekao da je muž bio u kritičnom stanju. Ovdje imam imail u koje je odbijena obdukcija za muža – kaže očajna Mirela.

Ona je odlučila da poduzme konkretne korake.

– Želim da pozovem porodice žrtava, koji su preminuli na respiratrima, da mi se pridruže, da se digne optužnica protiv Kliničkog centra, tj., nemara, lječenja pacijenata totalno pogrešnim načinom i protiv države BiH s tim da nam nisu priuštili vakcine na vrijeme – kazala je Mirela.

Ona je imala i nekoliko pitanja za nadležne institucije.

– Po kojem zakonu oni imaju pravo da zabrane pacijentima da imaju telefone, po kojem zakonu brane porodicama da posjećuju svoje, po kojem zakonu brane novinarima da uđu u Odjele, pogotovo Odjele za respiratore, da vide šta se dešava, da intervjuišu pacijente –

– Moj je muž molio da ga puste da izađe, oni nisu htijeli… Kakav pokolj se gore dešava, mi ne znamo, jer nećemo da se probudimo, da se trznemo. Ni dan, danas, nismo ništa dobili od dokumentacije. Bez obdukcije, koja jedina može da objasni kako se to desilo… Navodno je došlo do tromboze, ali zašto – pita se Mirela.

Kako kaže, zahtjev za obdukciju su poslali dan nakon što je preminuo suprug, ali nisu dobili ništa, kao ni dostavu kartona.

– Ja nisam medicinski radnik, nemam obrazovanje u tom sektoru, ovo je što sam se ja potrudila da saznam u zadnje dvije sedmice. Čovjek je mlad, dosta krivim KCUS, mogli su da nabave nekog da nam javlja stanje naših porodica. Moj muž bi možda dobio ovaj lijek i bio živ – kaže, između ostalog, Mirela piše Avaz.