Predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona Žarko Vujović za Klix.ba je potvrdio da su službenici Sektora kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona danas iz prostorija tog zakonodavnog tijela izuzeli dokumentaciju.

“Oni su dokumentaciju izuzeli sa svih sjednica skupštine koje su legalno održane 16., 28. i 31. decembra 2020. godine, kao i sa one kompromitirajuće koja je održana 31. decembra. Za tu sjednicu postoji zahtjev za sazivanje, kao i sužbena zabilješka koju su sačinile službene osobe koje su bile prisutne na početku sjednice, nakon zasjedanja Kluba Bošnjaka. Cilj je da se utvrdi na koji način su sjednice organizovane”, kazao nam je Vujović.

Kako saznajemo, policija provodi istražne radnje po osnovu krivične prijave koju su Vujović i premijer TK Denijal Tulumović podnijeli protiv nove većine zbog, kako su naveli, napada na ustavni poredak Tuzlanskog kantona i Federacije BiH.

Treba podsjetiti da su proteklog četvrta u Tuzli održane dvije paralelne sjednice Kantonalne skupštine. Jednu je sazvao Vujović, dok je druga održana na osnovu 18 potpisa nove većine koju čine SDP, PDA, Naša stranka i SBB i na kojoj je smijenjen dio rukovodstva zakonodavnog tijela te Kantonalna vlada.

Na sjednici koju je vodio Vujović, on je istaknuo da je počinjen državni udar, dok su iz parlamentarne većine naveli da su sve uradili u skladu sa propisima te da Tuzlanski kanton više nema vladu i da poslove ministara obavljaju sekretari.

O svim događajima Tulumović i Vujović su upoznali visokog predstavnika u našoj zemlji Valentina Inzka i OHR, koji su se uključili u cjelokupnu situaciju. Sada se očekuje njihovo zvanično očitovanje.

“Mi smo dobili jedino zvaničan stav da OHR pomno prati dešavanja u Tuzlanskom kantonu te da će nakon svih prikupljenih relevantnih činjenica i dokaza dati svoje mišljenje. Mi smo njima prvenstveno uputili obavijest, a zatim i dokumentaciju sa sjednica koje su nam tražili”, naglasio je Vujović.

Trenutno je u Tuzlanskom kantonu na snazi vanredna situacija koju je proglasila Kantonalna vlada, preuzevši na sebe sve ingerencije skupštine. Zbog toga su protiv Tulumovića i Vujovića krivičnu prijavu uputili iz nove skupštinske većine.

Iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona ranije je za Klix.ba potvrđeno da će biti formiran predmet koji se odnosi na dešavanja u Kantonalnoj skupštini.