FOTO: Medicinski otpad u Mostaru

Policija u Neumu je na nogama zbog istrage dovoženja medicinskog otpada iz Mostara nakon što je slučaj razotkrio i prijavio mještanin Josip Butigan, koji je, svjedočeći tom događaju, zadobio prijetnje od izvršilaca, potvrđeno je za Klix.ba.

Butigan nam kaže kako je sinoć u mjestu Klepovica, udaljenom pet kilometara od srca Neuma uhvatio na djelu radnike koji dovoze kamionom i bagerom zatrpavaju medicinski otpad.

“Oni su me maltretirali i prijetili navodeći kako niko ne smije saznati to što sam vidio, jer bi mogli završiti u zatvoru”, kaže Butiga za Klix.ba.

Ističe da se radi o mještaninu Neuma Đuri Bogdanoviću, koji zatrpava medicinski otpad bagerom, i Darku Stankoviću, koji otpad dovozi kamionima firme Gram trans iz Širokog Brijega.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Dodaje kako, prema njegovim saznanjima, dovoženje i zatrpavanje medicinskog otpada u jedinom bh. gradu na moru traje više od dva mjeseca, a dovozi se iz Mostara i Širokog Brijega.

“Sreća da je policija preuzela slučaj i počela provođenje istrage”, kaže nam čovjek koji je slučaj razotkrio.

Priča o onome što se dogodilo proširila se u Neumu odmah, pa su ogorčeni građani svojim vozilima to mjesto blokirali jutros u znak protesta i čekali istražne organe da slučaj preuzmu službeno.

Iz Operativnog centra u Neumu su nam potvrdili da je mještanin Neuma prijavio ovaj slučaj te da policijski službenici od ranih sati na terenu provode sve zakonom previđene istražne radnje kako bi se slučaj koji je šokirao čitavi Neum što prije riješio.