Prolaznici i bolesnici, koji su jutros išli u Dom zdravlja, bili su nemalo iznenađeni prisustvom policije ispred objekta u naselju Slatina.

Ubrzo se saznalo da su pripadnici Odjela kriminalističke policije MUP-a TK, u stvari, ušli u prostorije Gradskih apoteka Tuzla gdje su vršili pretres.

Informaciju nam je potvrdila portparolka Uprave policije TK, Amra Kapidžić, koja je za portal TuzlaLIVE dala kratku izjavu.

– Po nalogu Općinskog suda i Kantonalnog tužilaštva u toku je pretres prostorija Gradskih apoteka Tuzla. Radi se o predistražnim radnjama i za sada je to jedino što mogu reći – kazala je Kapidžić.

Više informacija saznali smo u kantonalnom tužilaštvu od portparola Admira Arnautovića.

– Po nalogu Općinskog suda Tuzla i po našem nalogu krim-policija je ušla u prostorije Gradskih apoteka Tuzla. Vrši se pretres prostorija i izuzima se određena dokumentacija. Radi se o predistražnim radnjama radi provjere da li su u zadnjih nekoliko godina nabavke lijekova za Gradske apoteke vršene u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama. Od ranije je s ovim u vezi formiran predmet i sada se vrše određene provjere – izjavio je Arnautović za TuzlaLIVE.

Pokušali smo kontaktirati direktoricu Gradskih apoteka, Aidu Nišić, ali nam je rečeno da joj nije dopušteno razgovarati dok policija ne obavi svoj dio posla.

– Došli su jutros rano i iznenađeni smo poretresom – rekao nam je neimenovani svjedok upada policije u Gradske apoteke.

S obzirom da je poznato kako je problem javnih nabavki lijerkova na sjednicama Gradskog viječća Tuzla često inicirao sada već bivši vijećnik, Mirnes Ajanović, navodno usmjeren prema Edimu Kadiću, vijećniku koji je napustio BOSS, pokušali smo kontaktirati i Kadića, ali nismo uspjeli.

Kadić je, inače, bio nosilac liste Nezavisne bosanskohercegovačke liste za Tuzlu na tek završenim izborima, ali nije dobio dovoljan broj glasova za novi mandat u vijeću.

U stranci tvrde da su pokradeni na mnogim glasačkim mjestima kako ne bi ušli u Gradsko vijeće, te da i upad policije u Gradske apoteke ima veze s tim.

– Ovo je jedan od prvih poteza Jasmina Imamovića da nam pošalje policiju kako bi se osvetio Kadiću i NBL-u zbog toga što ga nismo podržali na izborima. Razgovarali smo sa svim kandidatima za gradonačelnika, ali na kraju smo odlučili da ne podržimo nijednog i o tome smo obavijestili javnost. Imamoviću se to nije svidjelo i sada želi pokazati moć, tim više što Kadić više nije vijećnik. Istraga o nabavci lijekova traje tri godine i još nije okončana, a sada je očito ubrzana – rekao nam je neimenovani član rukovodstva NBL-a Tuzla.

U svakom slučaju, za očekivati je da će se s ovim u vezi očitovati i uprava Gradskih apoteka, ali i da će nadležna tijela pravosuđa izvjestiti javnost o rezultatima predistražnih radnji i daljem toku procesa.