Vlada Tuzlanskog kantona i Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu TK potpisali su danas Kolektivni ugovor o pravima i obavezama zdravstvenih radnika u Tuzlanskom kantonu.

Kolektivnim ugovorom predviđeno je povećanje koeficijenta, a u prosjeku primanja zdravstvenih radnika će biti uvećana za 10 procenata. Svoje zadovoljstvo zbog potpisivanja ugovora sa zdravstvenim radnicima nakon mukotrpnih pregovora iskazao je i premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić.

“Time smo mi, i jedna i druga strana, ispunili funkciju svoje društvene odgovornosti koja u ovome slučaju podrazumijeva stalnu i kontinuiranu brigu o zdravlju građana TK”, izjavio je premijer Hodžić.

Ugovor stupa na snagu prvog dana augusta, a ističe krajem 2022. godine.

“Regulisane su i stimulacije za rad sa pacijentima oboljelim od COVID-a u različitosti od stepena ugroženosti zdravlja zdravstvenog radnika”, izjavio je Božo Jurić, ministar zdravstva u Vladi Tuzlanskog kantona.

Iz Federalnog sindikata radnika u zdravstvu zadovoljni su potpisanim Kolektivnim ugovorom i naglasili da su ipak, tokom pregovora napravili i oni ustupke i povukli neke od zahtjeva kako bi Vlada Tuzlanskog kantona mogla ispuniti sadašnji ugovor u okviru svojih finansijskih mogućnosti.

“Ovakav Kolektivni ugovor je želja svih radnika zaposlenih u zdravstvu. Ovo je sigurno jedan od najboljih Kolektivnih ugovora, ne samo u FBiH, nego i u Bosni i Hercegovini”, izjavio je Zijad Latifović, predsjednik Federalnog sindikata zdravstvenih radnika u Tuzlanskom kantonu.