FOTO: RMU Banovići

Požar većih razmjera je u nedjelju ujutro zahvatio jamu Omazići, koja pripada Rudniku mrkog uglja u Banovićima, a pregrijavanje trakastog transportera najvjerovatnije je uzrok izbijanja vatre koja još nije u potpunosti ugašena, saznaje Klix.ba.

Prema informacijama do kojih je došao Klix.ba, incident je policiji prijavljen tek 14 sati kasnije.

Naime, u nedjelju ujutro oko 6:55 sati, nekoliko trenutaka nakon izlaska treće smjene rudara iz jame Omazići, koja pripada Rudniku mrkog uglja u Banovićima, došlo je do pojave prvih znakova požara, koji se razbuktao za 20 minuta, a pukom srećom je izbjegnuta veća tragedija.

Kako je za Klix.ba kazao glavni federalni rudarski inepektor Nuraga Duranović, koji je bio na uviđaju, uzrok izbijanja vatre najvjerovatnije je pregrijavanje jednog od valjaka trakastog transportera.

“Između smjena je došlo do paljenja trake transportera, a zbog ulazne zračne struje požar se razvio velikom brznom po jami. Direktnom metodom su ga pokušali ugasiti, ali nije uspjelo. Sada se radi na operativnim metodama kako bi sve bilo sanirano”, kazao je Duranović za Klix.ba.

Prema njegovim riječima, pukom srećom je izbjegnuta veća tragedija, s obzirom na to da je izbijanje vatre uslijedilo u vremenu između izlaska komorata iz jame i ulaska drugih u jamu.

“Proizvodni procesi u jami su obustavljeni, a trenutno radi samo četa za spašavanje koja vrši sanaciju nastale štete i gašenje požara”, naglasio je Duranović.

Tamnu sjenu na ovaj slučaj baca i činjenica da o incidentu policija nije odmah obaviještena.

Naime, kako je za Klix.ba potvrđeno iz Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, Policijskoj stanici Banovići u nedjelju oko 21:25 sati se obratio rukovodilac službe zaštite na radu u RMU Banovići i prijavio da iz pogona jame Omazići dolazi do širenja dima.

Kako su precizirali iz Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, o događaju je obaviješten kantonalni tužilac, a potrebne mjere su poduzeli službenici Odjeljenja kriminalističke policije Policijske uprave Banovići.

Inače, javnost je o ovom događaju tek danas informisala federalna zastupnica Elzina Pirić (PDA), kazavši da je u jami Omazići došlo do velike eksplozije i požara.

Također, reagovali su i iz Sindikalne organizacije RMU Banovići te su izrazili zabrinutost, navodeći da su svi ulazi u jamu i izlazi iz nje zatvoreni, odnosno zazidani te da je proces proizvodnje u pogonu podzemne eksploatacije obustavljen do daljnjeg.

Pozvali su nadležne institucije na angažman, a od uprave preduzeća su zatražili da se rudarima predloži plan sanacije nastale štete, ali i da ih dalje informišu o sudbini rudara koji su trenutno bez radnog angažmana.