FOTO: Sinan Alić

Tuzlanski novinar, aktivista i predsjednik Fondacije Istina Pravda Pomirenje Sinan Alić preminuo je danas u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli u 74. godini, potvrđeno je za Klix.ba iz te zdravstvene ustanove.

Prema informacijama do kojih je došao Klix.ba, Alić se nedavno zarazio koronavirusom, nakon čega je shodno kliničkoj slici hospitaliziran u Univerzitetski klinički centar u Tuzli.

Prije nekoliko dana je zbog pogoršanja zdravstvenog stanja u COVID respiratornom centru priključen na respirator, a nakon dobijanja negativnog nalaza na SARS-CoV-2 prevezen je u Jedinicu intenzivne njege Klinike za anesteziologiju i reanimatologiju.

“Pacijent je preminuo jutros u deset sati i pet minuta u Jedinici intenzivne njege Klinike za anesteziologiju i reanimatologiju”, potvrdila je za Klix.ba Ersija Aščerić-Mujedinović, glasnogovornica tuzlanskog UKC-a.

U tuzlanskoj, ali i bosanskohecegovačkoj javnosti Alić će ostati upamćen kao istaknuti novinar, aktivista i borac za ljudska prava. Rođen je 1947. godine u Crnoj Gori, a završio je Učiteljsku školu, a potom diplomirao srpsko-hrvatski jezik i književnost jugoslavenskih naroda.

Kao novinar je profesionalno djelovao od 1974. do 2005. godine, a u periodu od 1989. do 2005. bio je direktor i glavni urednik lista Front slobode.

Bio je jedan od pokretača jedne od prvih alternativnih televizija u BiH – TV Studio FS-3 1990. godine. Šesnaest godina kasnije je osnovao Fondaciju Istina Pravda Pomirenje.