Zastupnica Naše stranke u Parlamentu Bosne i Hercegovine Mirjana Marinković Lepić tvrdi da je Vijeće ministara BiH lažiralo svoj izvještaj o radu za 2020. godinu prepisujući jednu stranicu iz izvještaja o radu 2019. godine.

Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH pod tačkom 11. se našao Izvještaj o radu Vijeća ministara BiH za 2020. godinu.

Sporna stranica za Marinković Lepić se odnosi na “Uvod”, odnosno prva je stranica izvještaja ako izuzmemo sadržaj i naslovnu stranicu. Naime, prepisani su identični podaci o broju održanih sjednica, razmatranih tačaka dnevnih redova, te o broju usvojenih zakona, odluka, saglasnosti, izvještaja i slično.

“U 2020. godini održali su 23 redovne i 40 vanrednih sjednica. Prebrojao Jasmin Emrić”, navela je Marinković-Lepić dok u njihovom izvještaju stoji da je ukupan broj održanih sjednica 36 od čega 17 vanrednih.Tokom rasprave o Izvještaju o radu Vijeća ministara BiH za 2020. godinu poslanik Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) Jasmin Emrić kazao je da je izvještaj pisan samo da zadovolji formu, te da su u njegovom uvodu navedeni pogrešni podaci koji se odnose na broj održanih sjednica i donesenih odluka.

Identični podaci u dva izvještaja su još i o tri utvrđena prijedloga zakona, 149 donesenih odluka, tri usvojene strategije, 180 informacija, 76 izvještaja i drugo.

Državni zastupnici danas nisu usvojili ovaj Izvještaj u radu.